Divadelný Spiš zaevidoval viac ako 2 000 divákov. Návštevníkov prilákali komédie a známe herecké osobnosti

NETKY.SK • 23 Október 2023, 20:00 • 2 min
Divadelný Spiš zaevidoval viac ako 2 000 divákov. Návštevníkov prilákali komédie a známe herecké osobnosti

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - V poradí 13. ročník festivalu Divadelný Spiš hodnotí Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, ako divácky úspešný, hoci na prekonanie rekordného počtu návštevníkov chýbalo presne sedem divákov. Najväčšia medzinárodná divadelná prehliadka profesionálnych divadiel na východnom Slovensku, sa konala od 28. septembra do 8. októbra.

slovakia

left justify in out

Divadlo ponúklo návštevníkom 13 podujatí, ktoré navštívilo spolu 2 006 divákov. V predchádzajúcom ročníku SD zaevidovalo 1 789 návštevníkov. Návštevnícky rekord padol takmer pred desiatimi rokmi, v roku 2014, kedy si inscenácie prišlo pozrieť 2 013 divákov.  

Riaditeľ SD Radovan Michalov pripomína, že návštevníkov bolo v aktuálnom ročníku oveľa viac, ale na produkciu Pouličného divadla Panoptikum, ktoré sa realizovalo priamo na Radničnom námestí, bol vstup voľný, preto sa nepodarilo zaznamenať presný počet divákov. „Predpokladáme, že exteriérovú produkciu videlo asi 200 ľudí,“ pripomenul Michalov.

 

Návštevníkov prilákali renomovaní herci

Úspešnosť festivalu podľa Radovana Michalova ovplyvnilo viacero faktorov. „Snažili sme sa zostaviť atraktívny program a ponúknuť divákom viacero žánrov – komédiu, drámu, muzikál, rozprávku, aj pouličné divadlo. Návštevníci si mohli vybrať z množstva kvalitných inscenácií. Návštevnosť nám potvrdila, že diváci majú radi zvučné herecké mená,“ vysvetľuje riaditeľ divadla.

Divácky najúspešnejším predstavením bola jednoznačne inscenácia Kontrabas z repertoáru Štúdia L+S. 80-ročného jubilanta Martina Hubu si v monodráme Patricka Süskinda nenechalo ujsť 308 návštevníkov. Presne 290 divákov si kúpilo vstupenky na komédiu Mandarínková izba z produkcie Teatro Wüstenrot, ktorá sa hrá už neuveriteľných 26 rokov. Aj na treťom mieste z hľadiska počtu návštevníkov bolo divadlo z Bratislavy – GUnaGU. Komédiu Riaditeľky zemegule si prišlo pozrieť 248 návštevníkov. Divadelná sála sa zaplnila aj na rozprávke Prešibaný kocúr v čižmách. Do Spišskej Novej Vsi s ňou pricestovalo Mestské divadlo Actores z Rožňavy, ktoré stavilo na silnú tradíciu rozprávok v regióne a odmenou im bolo 195 veľkých aj malých návštevníkov.

Pouličné divadlo ako nový formát

V rámci festivalu divadlo po prvýkrát prinieslo dva nové formáty. Jedným z nich boli talkshow. Diváci si mohli vybrať medzi zábavnou talkshow so známymi hercami a diskusiou o témach slobody a vyrovnávaní sa s totalitnou minulosťou. „Divákov si našli obidve podujatia a tento experiment hodnotíme pozitívne. Budúci rok by sme možno prehodnotili časy, kedy tieto formáty realizovať,“ podotkol riaditeľ divadla.  

Tohtoročnou špecialitou Divadelného Spiša bola premiéra Pouličného divadla, ktoré verejnosti ponúklo Spišské divadlo ako prvé profesionálne kamenné divadlo na Slovensku. Vizuálne atraktívna exteriérová produkcia s názvom Panoptikum nesie v sebe prvky talianskej ľudovej commedie dell’arte. Radovan Michalov má s touto alternatívnou scénou jasné plány: „Divadlo chceme aj takouto formou priblížiť ľuďom, ktorí do divadla nechodia a to na miestach, kde by ho ani nečakali. Nielen na ulici. V lete by sme ho chceli vytiahnuť do Slovenského raja, kde sa počas sezóny pohybuje množstvo turistov. K scéne budeme potrebovať šapitó, aby sme boli pripravení aj na nepriaznivé počasie. Presne to sa nám stalo pri premiére v posledný deň festivalu. Verím, že nájdeme finančné prostriedky na šapitó a dokážeme ponúknuť v exteriéri komplexný zážitok.“

 

Festival Divadelný Spiš organizuje Spišské divadlo od roku 2008. Vtedy sa uskutočnil nultý ročník, ktorý priniesol šesť predstavení a 879 návštevníkov. Festival sa konal každý rok s výnimkou pandemických rokov 2020 a 2021. Ďalší, v poradí XIV. ročník Divadelného Spiša, sa podľa plánov uskutoční v jeseni 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Spišské divadlo / Veronika Fitzeková, Foto: Art and History Magazine
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies