Za členstvo v NATO by hlasovalo 64 percent Ukrajincov

NETKY.SK • 16 August 2015, 08:52 • 2 min
Za členstvo v NATO by hlasovalo 64 percent Ukrajincov

KYJEV - Konflikt na Ukrajine výrazne zmenil postoje Ukrajincov k Severoatlantickej aliancii: za členstvo v NATO by v súčasnosti hlasovalo až 64 percent obyvateľov Ukrajiny. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v sobotu agentúra Ukrinform.

slovakia

left justify in out

V prípade, že by sa teraz konalo referendum o vstupe Ukrajiny do NATO, za by hlasovalo 64 percent a proti 28,5 percent respondentov.

Postoj ukrajinskej verejnosti k tejto otázke sa významne zmenil po vlaňajších udalostiach na Kryme a v Donbase z vlaňajšieho a tohto roku. 

"Neutrálny status výrazne stratil na popularite, zatiaľ čo dramaticky vzrástla podpora pre NATO ako najspoľahlivejší spôsob garantovania bezpečnosti," uvádza sa v tlačovej správe k sociologickému prieskumu, ktorý spoločne vykonali nadácia DIF a Razumkovovo centrum. 

V roku 2012 pritom členstvo v aliancii podporovalo len 13 percent a vlani v máji 33 percent Ukrajincov. 

Na otázky odpovedali obyvatelia všetkých regiónov Ukrajiny s výnimkou Ruskom anektovaného Krymu a separatistami kontrolovaných oblastí Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies