Z únosu lietadla s Pratasevičom obvinili štyroch vládnych predstaviteľov

NETKY.SK • 21 Január 2022, 07:46 • 2 min
Z únosu lietadla s Pratasevičom obvinili štyroch vládnych predstaviteľov

NEW YORK - Obvinenia z únosu lietadla, označovaného aj ako tzv. letecké pirátstvo, oznámilo vo štvrtok americké ministerstvo spravodlivosti. Týkajú sa dvoch najvyšších predstaviteľov bieloruského štátneho úradu pre leteckú navigáciu a dvoch predstaviteľov tamojšej štátnej bezpečnostnej služby.

slovakia

left justify in out

Štyria aktéri sú obvinení zo zosnovania sprisahania za účelom únosu lietadla.  Medzi 132 cestujúcimi a členmi posádky boli aj štyria Američania, v dôsledku čoho tak podľa americkej prokuratúry došlo k porušeniu federálnych zákonov USA. 

 

img

 

Obvinení sa dopustili sprisahania klamstvom o údajnej bombovej hrozbe, ktorá bola zámienkou pre to, aby lietadlo odklonili a prinútili ho pristáť v Minsku. Prípad sa stal 23. mája 2021. Let smeroval z Atén do Vilniusu.

 

Prečítajte si tiež: Bieloruský dispečer, ktorý sa podielal na únose lietadla, prehovoril!

 

Bieloruské úrady po pristátí z lietadla vyviedli a následne zatkli bieloruského novinára žijúceho v exile Ramana Prataseviča a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú študujúcu vo Vilniuse. Minsk už v súvislosti s odklonom letu spoločnosti Ryanair čelí zo strany USA, EÚ, Británie aj Kanady celému radu sankcií, vrátane cestovných zákazov či zmrazení majetku.

 

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Dopravná nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych a 59 zranených




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies