Prezidentka Čaputová ocenila prínos podniku v Rovňanoch, ako včelárka sa problematike priamo rozumie

NETKY.SK • 2 Jún 2021, 19:27 • 2 min
Prezidentka Čaputová ocenila prínos podniku v Rovňanoch, ako včelárka sa problematike priamo rozumie

BANSkÁ BYSTRICA - Sociálny poľnohospodársky podnik v Rovňanoch je úspešným príkladom toho, ako sa prostredníctvom sociálnej ekonomiky dá vytvoriť cesta na trh práce a dôstojný život práve ľuďom, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, zdravotne postihnutí alebo inak znevýhodní. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Hlava Slovenskej republiky vyjadrila tento názor po dnešnej návšteve agro-drevinového sociálneho podniku v obci Rovňany v okrese Poltár, ktorou ukončila dvojdňový výjazd po južných okresoch Banskobystrického kraja.

 


Podnik jej ukázali zamestnanci a sprevádzal ju predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter a krajský špecialista na sociálnu ekonomiku Milan Vaňo. Prezidentka sa zaujímala o fungovanie podniku, ale aj o pestovanie plodín a hlavne o včely, pretože sama je včelárka, podobne ako župan. Na mieste zasadila aj jednu levanduľu a symbolicky tak podporila zamestnankyne pri práci.

 

img


"Keď som už ako župan navštívil tento región, sadu hrozil zánik. Jablká a hrušky tu rastú už od roku 1950, z pôvodne vysadených približne 1300 stromov však bola takmer polovica poškodená rôznymi chorobami či stratou produkcie. Sad sme po dvoch dekádach, kedy sa oň prakticky nikto nestaral, omladili a vysadili päťsto nových stromov," povedal Lunter.

Hlavným cieľom poľnohospodárskeho podniku v Rovňanoch je získavanie pracovných návykov, zvyšovanie zručností dlhodobo nezamestnaných a ich postupné zaradenie na trh práce. Okrem pestovania cesnaku a chovu včiel sa zamestnanci starajú aj o sad za obcou Rovňany, ktorý bol dlhé roky v nevyhovujúcom stave. Ako uviedol predseda BBSK, pracuje tu aktuálne 11 ľudí, pričom perspektívne počítajú s 20 až 25 zamestnancami. Podnik vznikol v polovici roku 2019, keď ho založila krajská samospráva.

 

img


Dvojdňový regionálny výjazd po južných okresoch Banskobystrického kraja začala Čaputová v utorok návštevou Rimavskej Soboty a Jelšavy a dnes navštívila aj mesto Lučenec.

 

Predmetom jej záujmu bola sociálno-ekonomická situácia v meste, pričom sa najskôr stretla s primátorkou mesta Lučenec Alexandrou Pivkovou, riaditeľom Strednej zdravotníckej školy v Lučenci Miroslavom Sekulom a diskutovala so študentmi strednej zdravotníckej školy.

 

 

Navštívila aj vakcinačné centrum v lučeneckej nemocnici a v popoludňajších hodinách krízové centrum Občianske združenie Za dôstojný život Lučenec. Prezidentka sa zaujímala o spoluprácu združenia s Potravinovou bankou Slovenska, ktorej činnosť spočíva v darovaní a rozdeľovaní a jej práca sa opiera o dobrovoľnú bezplatnú pomoc a darcovstvo.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies