Vydražili vzácnu 258-ročnú fľašu koňaku Gautier, koľko za ňu zaplatil nový majiteľ?

NETKY.SK • 29 Máj 2020, 13:04 • 2 min
Vydražili vzácnu 258-ročnú fľašu koňaku Gautier, koľko za ňu zaplatil nový majiteľ?

V aukčnom dome Sotheby’s bola za približne 131 924 eur (118.580 libier) vydražená vzácna fľaša koňaku značky Cognac Gautier z roku 1762.

slovakia

left justify in out

Posledné 3 fľašky na svete

Na svete zostali len posledné tri fľašky Cognac Gautier z roku 1762, čo z nich robí jedny z najstarších koňakov na svete a najstaršie, ktoré boli predané v aukcii.

 

 

Fľaša z aukčnej siene Sotheby’s má, ako najväčšia z troch, prezývku "veľký brat" a bola predaná ako posledná. Druhá fľaša ,"malá sestra", je vystavená v múzeu Gautier, zatiaľ čo fľaša nazvaná "malý brat" bola predaná ešte v roku 2014 na aukcii v New Yorku. 

 

img

Cognac Gautier z roku 1762

 

Dejiny zatvorené vo fľaške

Všetky tri koňaky boli po celé generácie uskladnené v sídle rodinnej firmy Maison Gautier aj s originálnymi etiketami.

Jonny Fowle, špecialista aukčného domu Sotheby’s na destiláty, v tejto súvislosti uviedol, že predaná fľaša "neobsahuje len vysokokvalitné brandy, ale aj kúsok z dejín koňaku". Koňak vo fľaške by podľa jeho slov mal mať stále dobrú chuť a mal by mať zachovaný "svoj špecifický charakter". "Predpokladáme, že obsah alkoholu je relatívne vysoký a mal by pôsobiť ako konzervačný prostriedok po celé stáročia", povedal. Gautier vyrába koňak už od roku 1755, kráľovský rozkaz vyrábať ho vydal kráľ Ľudovít XV.

 

img

Gautier Mansion

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies