Z Titovho podzemného krytu spravia múzeum studenej vojny

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 17:33 • 2 min
Z Titovho podzemného krytu spravia múzeum studenej vojny

SARAJEVO - Skupina bosnianskych umelcov plánuje premeniť atómový kryt dlhoročného zakladateľa a lídra niekdajšej Juhoslávie Josipa Tita na múzeum studenej vojny.

slovakia

left justify in out

Podľa stredajších vyjadrení chcú umelci rozľahlý priestor nachádzajúci sa 280 metrov pod zemou premeniť na výstavu umeleckých a vojenských artefaktov. Svojho času prísne utajovaný bunker neďaleko hlavného mesta Sarajevo pozostáva z labyrintu tunelov, izieb či temných komôr s pancierovými dverami. Objavili ho až po rozpade Juhoslávie v 90. rokoch a dnes je súčasťou národného dedičstva. Tito dal bunker v tvare písmena U postaviť začiatkom 50. rokov pre 350 ľudí, ktorí v ňom mohli žiť a pracovať pol roka bez potreby vyjsť von.

 

Tito bol organizátorom juhoslovanského odboja voči nemeckej a talianskej okupácii počas druhej svetovej vojny. V roku 1945 založil federatívnu Juhosláviu, neskôr sa ako predseda vlády dostal do sporov so sovietskym vodcom Stalinom, ktorý chcel hospodárskym bojkotom Juhosláviu potrestať za odmietnutie podriadiť sa Sovietom. V roku 1953 sa Tito stal prezidentom a v 60. rokoch si ako vodca Hnutia nezúčastnených získal medzinárodné meno. Zomrel v roku 1980 v Ľubľane, o jedenásť rokov sa Juhoslávia rozpadla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies