Z reaktorovej budovy vo Fukušime začala unikať para

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 09:35 • 2 min
Z reaktorovej budovy vo Fukušime začala unikať para

TOKIO - Zo zničenej reaktorovej budovy v japonskej atómovej elektrárni Fukušima začala v noci nadnes stúpať para. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na prevádzkovateľa elektrárne.

slovakia

left justify in out

"Je možné, že sa do reaktorovej budovy dostal dážď a padal na primárnu tlakovú nádobu, ktorá je horúca, a vyparovanie spôsobilo vznik pary," oznámila elektrárenská spoločnosť Tepco. 

Predstavitelia firmy však ubezpečili, že nedošlo k zvýšeniu úrovne rádioaktivity v okolí elektrárne, poškodenej pri zemetrasení a následnom cunami z 11. marca marca 2011. Príčiny úniku pary z reaktorovej budovy č.3 objasní až ďalšie vyšetrovanie. Každý reaktor je uzavretý v primárnej tlakovej nádobe vyrobenej z hrubej odolnej ocele, ktorá je hlavnou bariérou proti prípadnému úniku rádioaktívneho žiarenia. 

Vlny cunami čiastočne zničili vo Fukušime tri reaktory, čo spôsobilo únik rádioaktivity do atmosféry, pôdy a morskej vody. Išlo o najhoršiu jadrovú katastrofu po havárii v elektrárni Černobyľ na Ukrajine z apríla 1986.

Spoločnosť Tepco čelí pri snahách o stabilizáciu odstavenej elektrárne Fukušima-1 dlhodobým komplikáciám vrátane opakovaných únikov rádioaktívnej vody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies