Z mesta pri hranici s Tureckom uteká pred IŠ vyše 2000 Kurdov

NETKY.SK • 7 Október 2014, 07:45 • 2 min
Z mesta pri hranici s Tureckom uteká pred IŠ vyše 2000 Kurdov

MÜRŞITPINAR/BEJRÚT - Boje o sýrske mesto Ajn al-Arab pri hranici s Tureckom, ktorého sa pokúša zmocniť extrémistická skupina Islamský štát (IŠ), donútili k úteku vyše 2000 miestnych Kurdov.

slovakia

left justify in out

O evakuácii v pondelok telefonicky informoval jeden z prekladateľov Strany demokratického zväzu (PYD) zastupujúcej záujmy kurdskej menšiny v Sýrii, podľa ktorého je v uliciach počuť prestrelky. Kurdi tvoria prevažnú časť obyvateľstva pohraničného mesta známeho taktiež pod kurdským názvom Kobani, kde sa bojovníkom IŠ postavili na odpor miestne milície. Islamisti Kobani obliehajú takmer tri týždne a v posledných dňoch začali postupovať smerom k jeho centru. Ofenzíva IŠ sa zintenzívňuje aj v iných častiach Sýrie, pričom exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv v pondelok hlásila najmenej 30 mŕtvych po samovražedných útokoch na dve kurdské kontrolné stanovištia v meste al-Hasaka na severovýchode krajiny.

 

Z pohraničných oblastí ušlo do Turecka už viac ako 150-tisíc Kurdov, čo vytvára nátlak na Ankaru, aby zasiahla. Turecký parlament minulý týždeň schválil legislatívu, ktorá umožňuje armáde cezhraničné útoky proti islamistom v Sýrii a Iraku. Lietadlá USA začali útočiť na pozície IŠ v Iraku ešte v auguste, zatiaľ čo v septembri nálety s podporou arabských spojencov rozšírili aj na Sýriu. Kurdské milície brániace Ajn al-Arab (Kobani) opakovane vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby im urýchlene poskytlo pomoc v boji proti extrémistom, keďže v opačnom prípade tam podľa nich príde ku genocíde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies