Joe Biden poslal vojakov do ďalšej krajiny

NETKY.SK • 17 Máj 2022, 06:00 • 2 min
Joe Biden poslal vojakov do ďalšej krajiny

WASHINGTON - Prezident USA podpisom zrušil rozhodnutie predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý ku koncu svojho funkčného obdobia rozhodol o stiahnutí takmer všetkých 700 príslušníkov amerických špeciálnych síl pôsobiacich v Somálsku.

slovakia

left justify in out

Joe Biden podpísal v pondelok nariadenie o opätovnom vyslaní amerických vojakov do tejto nepokojnej africkej krajiny pre obavy z tamojšej militantnej organizácie aš-Šabáb. TASR informáciu prevzala od agentúry AP, ktorá sa odvolala na nemenovaného predstaviteľa americkej vlády.

 

img

Donald Trump 

 

Rozhodnutie šéfa Bieleho domu prichádza po tom, čo americký minister obrany Lloyd Austin požiadal o obnovenie trvalej vojenskej prítomnosti USA v Somálsku. Podľa neho by to umožnilo efektívnejšie bojovať proti aš-Šabábu, ktorý v poslednom období zosilnel a stal sa nebezpečnejším.

 

img

Lloyd Austin

 

Medzinárodné spoločenstvo už dlhšie vyjadruje obavy o stabilitu Somálska, ako aj o schopnosť miestnych ozbrojených síl bojovať proti islamistickým milíciám aš-Šabáb, ktoré sa už roky usilujú o zvrhnutie vlády. Militanti ovládajú rozsiahle územia na juhu a v centrálnej časti krajiny a často útočia na bezpečnostné sily aj na civilistov.

 

Prečítajte si tiež: Putin konečne reagoval na vstup Fínska a Švédska do NATO!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies