Maďarská vláda s pomocou SMK rieši projekty na južnom Slovensku, ako keby boli v Maďarsku

NETKY.SK • 6 Február 2018, 15:15 • 2 min
Maďarská vláda s pomocou SMK rieši projekty na južnom Slovensku, ako keby boli v Maďarsku

BRATISLAVA – Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó počas utorňajšej návštevy Slovenska rokoval aj so zástupcami SMK. O čom? O podpore južného Slovenska z grantov maďarskej vlády. Nazývajú to cezhraničná spolupráca.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia SMK a minister Szijjártó podľa TASR rokovali o "cezhraničnej slovensko-maďarskej spolupráci v oblasti rozvoja malého podnikania, ale aj kultúry či školstva". Podľa slov predsedu Republikovej rady SMK Pétera Őryho bolo súčasťou rokovaní aj vyhodnotenie grantových programov, prostredníctvom ktorých maďarská strana podporuje malé rodinné firmy na južnom Slovensku.

 

Do grantovej schémy sa mohli v priebehu minulého roka prihlásiť drobní podnikatelia z južného Slovenska bez ohľadu na národnosť. O podporu sa mohli uchádzať farmári, remeselníci, producenti lokálnych potravín a ďalší podnikatelia.

 

Úspešní žiadatelia by dotácie mali dostať v priebehu tohto roka. „V pondelok 5. februára boli vyhlásené výsledky tých programov, ktoré boli spustené v minulom roku. Alokovaná suma tam bola päť miliárd forintov, čo je v prepočte 15 až 16 miliónov eur. To je suma, ktorá príde na Slovensko ako investičný stimul. Ak k tomu pripočítame DPH a spolufinancovanie poberateľov dotácií, tak je to značná suma, ktorá príde v podstate do slovenského rozpočtu,“ uviedol Őry.

 

Ako skonštatoval, nový grantový program maďarskej strany umožňuje zlepšovať vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom a zároveň pomáha aj konkrétnym ľuďom v prihraničných oblastiach. „Boli podporené rôzne malé podnikateľské subjekty a ľudia to vítali, pretože im to pomáha rozvíjať ich podnikanie. Je to prínosom pre oblasť južného Slovenska, pre Maďarsko, pre Maďarov žijúcich na Slovensku aj pre samotnú Slovenskú republiku. Je to investičný stimul do slovenského rozpočtu, ktorým sa vytvárajú aj pracovné miesta, respektíve sa zastabilizujú malé rodinné podniky, ktoré už existujú,“ dodal Őry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies