Z Južného Sudánu utieklo do Ugandy tento mesiac už vyše 26.000 ľudí

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 14:12 • 2 min
Z Južného Sudánu utieklo do Ugandy tento mesiac už vyše 26.000 ľudí

JOHANNESBURG - Vyše 26.000 ľudí utieklo počas tohto mesiaca z Južného Sudánu do susednej Ugandy. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Tisíce Juhosudáncov opustili už svoju krajinu od 7. júla, keď znovu vypukli boje medzi silami lojálnymi prezidentovi Salvovi Kiirovi a stúpencami viceprezidenta Rieka Machara (výslovnosť: -č-), uviedol hovorca UNHCR Andreas Needham.

 

Hoci v juhosudánskom hlavnom meste Džuba bol nastolený krehký mier, hovorca zmienenej organizácie tvrdí, že vlna obyvateľov utekajúcich z krajiny pokračuje. Vyše 90 percent nových utečencov tvoria ženy a deti.

 

Boje pokračujú na juhu tejto mladej krajiny, pričom ozbrojenci rabujú majetky obyvateľstva a získavajú do svojich radov mladých mužov a chlapcov. UNHCR minulý týždeň varoval, že počet juhosudánskych utečencov vo východnej Afrike môže tohto roku prekročiť milión. OSN zároveň vyzvala bojujúce strany, aby ľuďom utekajúcim pred bojmi umožnili bezpečný odchod z krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies