Z desiatky najbohatších Ukrajincov zbohatol minulý rok len prezident

NETKY.SK • 31 Október 2015, 17:42 • 2 min
Z desiatky najbohatších Ukrajincov zbohatol minulý rok len prezident

KYJEV - Napriek konfliktu na východe Ukrajiny a rozsiahlej hospodárskej kríze sa majetok ukrajinského prezidenta Petra Porošenka za ostatný rok zvýšil.

slovakia

left justify in out

Z prvej desiatky najväčších boháčov Ukrajiny pritom posun smerom nahor zaznamenal iba prezident, ostatným hodnota majetku klesla. Uviedla to agentúra AFP, ktorá sa odvolala na informácie nezávislého týždenníka Novoje Vremja.

 

Ako týždenník uviedol, Porošenkov majetok zahrňujúci výrobu cukroviniek, ako aj médiá, vzrástol o 20 % na 979 miliónov USD (888,63 milióna eur). Prezident, ktorého na Ukrajine kritizujú za to, že napriek sľubom neobmedzil politický vplyv oligarchie, sa tak so svojím majetkom zaradil v ukrajinskom rebríčku najväčších boháčov na 6. miesto. K rastu majetku prispelo najmä zvýšenie hodnoty jeho cukrovinkárskych aktív.

 

"Aj napriek kríze na Ukrajine jeho cukrovinkárske závody zvyšujú kapacitu a dobýjajú nové trhy," uviedol týždenník. Prezident pritom po svojom zvolení do funkcie minulý rok v máji sľúbil, že svoje čokoládovne Roshen predá, zatiaľ tak ale neurobil. Ako dôvod uviedol práve súčasné problematické obdobie, ktoré nie je na predaj aktív výhodné.

 

Na prvom mieste rebríčka sa umiestnil oceliarsky magnát Rinat Achmetov, ktorého niektoré médiá obviňujú, že sa snaží blokovať Porošenkovo úsilie o ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny. Achmetovov majetok dosiahol hodnotu 4,5 miliardy USD, čo však znamená prepad o 56 %. Čiastočne sa pod to podpísal pokles cien komodít.

 

Podľa analytikov však zvýšenie hodnoty majetku v krízou sužovanej krajine prezidentovi politickú obľubu nezvýši. Ako povedal Vadym Karasjov z kyjevského Inštitútu globálnych stratégií, "toto určite neposilní preferencie Porošenka, ani nepomôže zlepšiť obraz Ukrajiny ako štátu riadeného oligarchiou".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies