Výstava fotografií mapuje 30 rokov pôsobenia J. Fogašovej na doskách SND

NETKY.SK • 28 Október 2022, 12:00 • 2 min
Výstava fotografií mapuje 30 rokov pôsobenia J. Fogašovej na doskách SND

BRATISLAVA - V novej budove Slovenského národného divadla (SND) otvorili vo štvrtok výstavu fotografií, ktorá mapuje 30 rokov pôsobenia sólistky Opery SND Jolany Fogašovej na našej prvej opernej scéne.

slovakia

left justify in out

"Opera vždy bude patriť k vrcholom hudobno-dramatického umenia. Napriek tomu, že námety libriet a hudba sú často aj spred niekoľkých storočí, je svojím posolstvom nadčasová, ponára sa do duše človeka, otvára svet citov a skutočných etických i morálnych hodnôt," hovorí Fogašová, ktorá na dosky SND vstúpila ešte ako poslucháčka Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. "Po malej úlohe v Mozartovej Čarovnej flaute (1992) stvárnila vzápätí Oľgu v Čajkovského opere Eugen Onegin," uvádza SND k začiatkom opernej divy. Vysokoškolské štúdium ukončila v roku 1994, v roku 2009 na VŠMU obhájila doktorát. Popri účinkovaní na opernej i koncertnej scéne na domácej pôde i v zahraničí pôsobí na svojej alma mater ako pedagogička spevu. Zo štatistík umelkyne vyplýva, že za 30 rokov profesionálnej kariéry odspievala takmer 1500 operných a koncertných vystúpení, z toho takmer štyri stovky v SND, a naštudovala vyše 50 postáv. Medzi nimi napríklad zvodnú, temperamentnú Carmen, intrigánku Lady Macbeth, nekompromisnú Abigaille z opery Nabucco či krehkú, hrdinskú Toscu, krutú Salome, rozhodnú Janu z Arku či silnú Katrenu z opery Krútňava. Fogašovej tlieskali na desiatkach prestížnych divadelných scén a koncertných pódií sveta. "Na začiatku umeleckej kariéry sa stala laureátkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho," pripomína SND a dodáva, že operná diva hosťovala na významných scénach, ako milánska La Scala, v operách v Ríme, Neapole, vo Florencii a v ďalších talianskych mestách, spievala vo Viedenskej štátnej opere, v Národnom divadle v Prahe, nemeckej Semperoper v Drážďanoch, v Paríži, Amsterdame, Bruseli, Lisabone, ale aj v Teatro Colón v Buenos Aires, v Tokiu či v Pekingu. V Opere SND môžu diváci najbližšie vidieť Fogašovú ako Kňažnú v sérii predstavení Dvořákovej opery Čert a Káča. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies