WTO schválila prvú reformu svetového obchodu od svojho vzniku

NETKY.SK • 27 November 2014, 22:07 • 2 min
WTO schválila prvú reformu svetového obchodu od svojho vzniku

ŽENEVA - Svetová obchodná organizácia (WTO) prijala po takmer 20 rokoch svojej existencie prvú globálnu reformu obchodu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

WTO schválila prvú dohodu obchodných pravidiel od svojho vzniku v roku 1995. Grémium potvrdilo dohodu vyrokovanú vlani na Bali, ktorá zavádza nové pravidlá pre colné kontroly a odbavenie tovaru na hraniciach. Podľa odhadov dohoda zvýši objem globálneho obchodu o 1 bilión USD (801,28 miliardy eur) a vytvorí 21 miliónov pracovných miest po celom svete.

 

"Opäť sa naše rokovania vrátili na správnu koľaj," povedal na tlačovej konferencii generálny tajomník WTO Roberto Azevedo. Pripomenul však, že členské krajiny musia nájsť spôsob ako urýchliť rokovania v budúcnosti. "Nemôžeme čakať ďalších 17 alebo 18 rokov na ďalšiu dohodu."

 

Dohodu privítali Európska únia (EÚ) aj USA. WTO sa dostala zo slepej uličky, uviedol obchodný splnomocnenec USA Michael Froman.

 

Takzvaná dohoda TFA počíta s odbúraním ciel a ďalším uľahčením obchodu s tovarmi. India zabránila schváleniu dohody v júli, pretože sa obávala, že bude mať negatívny vplyv na jej poľnohospodársky sektor. USA a India však pred dvoma týždňami dospeli ku kompromisu, ktorý umožnil konečné schválenie reformy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies