WTA Singapur: Slovenská tenistka Cibulková na MS zabojuje s Kerberovou, Halepovou a Keysovou

NETKY.SK • 21 Október 2016, 16:40 • 2 min
WTA Singapur: Slovenská tenistka Cibulková na MS zabojuje s Kerberovou, Halepovou a Keysovou

SINGAPUR - Výsledok piatkového žrebu zloženia základných skupín dvojhry na koncoročnom výberovom šampionáte tenistiek BNP Paribas WTA Finals presented by SC Global v Singapure (23. - 30. októbra, celková dotácia 7 miliónov USD aj so štvorhrou, tvrdý povrch v hale Singapore Indoor Stadium v komplexe Sports Hub):

slovakia

left justify in out

Debutantka medzi elitou Cibulková bude hrať už v nedeľu o 13.30 h SELČ, a to s Kerberovou. Termín vyplynul aj zo skutočnosti, že Kuznecovová by v prípade postupu do sobotňajšieho finále v ruskej metropole mala extrémne málo času na presun, takže 23. októbra "preventívne" začne Červená skupina. 
 

Červenú skupinu vytvoria obhajkyňa titulu Poľka Agnieszka Radwaňská, Češka Karolína Plíšková, Španielka Garbine Muguruzová Blancová a jedna z dvojice Johana Kontová (V. Brit.), Svetlana Kuznecovová (Rus.). Dve najlepšie hráčky z každej grupy postúpia do semifinále, ktoré sa už bude hrať krížovým spôsobom.

 

Cibulková je po Karíne Habšudovej-Cílekovej, Daniele Hantuchovej a Janette Husárovej štvrtou slovenskou účastníčkou koncoročného vrcholu sezóny. Účasť medzi osemčlennou "smotánkou" si definitívne zabezpečila uplynulú nedeľu vďaka zisku titulu na turnaji WTA v rakúskom Linzi. V tejto sezóne vybojovala tri cenné trofeje, premožiteľku nenašla ani v poľských Katoviciach a anglickom Eastbourne.

 

Vo svojej reči pred oficiálnym žrebom zdôraznila, že sa už zápolení v Singapure nevie dočkať. "Veľmi ma teší, že môžem prvýkrát štartovať na MS WTA Tour. Tento rok ani nemohol byť pre mňa lepší z hľadiska športového i súkromného. Získala som tri turnajové tituly, trikrát som postúpila do finále a ešte som stihla aj svadbu. Som rada, že som prišla do Singapuru ako vydatá žena," povedala so smiechom slovenská jednotka.

 

V rozhovore pre TASR na margo súperiek v skupine uviedla. "Kerberová je svetová jednotka, to hovorí za všetko. Hrala som s ňou veľa vyrovnaných zápasov. Ťahám proti nej šnúru prehier, bolo by fajn, keby som ju prerušila práve v Singapure. S Halepovou som dnes trénovala, je to veľmi kvalitná hráčka. S Keysovou sme dlhšie spolu nehrali, rada by som ju prvýkrát zdolala. Vedela som, že na tomto turnaji bude štartovať osem najlepších hráčok na svete. Žiadna súperka nebude ľahká, dúfam v dobrý štart. Prvý zápas pravdepodobne odohrám už v nedeľu hneď v úvodný deň šampionátu."

 

Finalistka Australian Open z roku 2014 si piatkový galavečer užívala. "Bolo to strašne krásne. Je úžasné mať za sebou takúto skúsenosť. Po prílete do Singapuru som sa na slávnostný žreb veľmi tešila a bola to absolútna topka." So svetovou jednotkou Kerberovou má Cibulková vyrovnanú bilanciu 4:4, v uplynulých štyroch zápasoch však ťahala za kratší koniec. Naposledy sa obe hráčky stretli vlani v Pekingu, Nemka vyhrala 2:0 na sety. Nad Halepovou vedie zverenka trénera Mateja Liptáka na zápasy 3:2, na harde 2:0. S Keysovou má negatívnu bilanciu 0:3, všetky tri duely sa hrali na tvrdom povrchu.

 

"Chcem si na šampionáte dobre zahrať a aj niečo uhrať. Je to pre mňa ďalší z míľnikov v kariére, ale priznám sa, predtým som ´Turnaj majsteriek´ nikdy extra príliš neriešila. Mala som iné ciele: úspechy na grandslamových podujatiach či byť vysoko v rebríčku. Faktom je, že to bude pre mňa niečo nové. Dúfam, že keď sa vrátim, tak poviem, že to chcem zažiť znovu," povedala Cibulková na pondelňajšej bratislavskej tlačovej besede. Ak by prehrala všetky tri zápasy v skupine, odniesla by si 375 bodov do renkingu a štartovné 151 000 USD brutto. 

Podľa trénera Mateja Liptáka žiadna zo súperiek v Singapure nie je pre Cibulkovú v súčasnej hernej pohode a mentálnom nastavení strašiakom: "To určite nie... Ten turnaj môže vyhrať ktokoľvek, šance sú na konci dlhej a náročnej sezóny prakticky rovnaké pre všetky hráčky. Preto si ani nevyberáme dopredu súperky. Uvidíme, čo nám prinesie žreb." 

Chýbať bude americká dvojka dlhodobého renkingu pre nasadzovanie a hrdinka "Masters" 2001, 2009, 2012, 2013 a 2014 Serena Williamsová, ktorá sa síce kvalifikovala, ale zo zdravotných dôvodov stornovala svoj štart. 

Vo dvoch skupinách tradične bude hrať každá s každou. Prvé dve postúpia do "krížového" semifinále. Šampiónka vo dvojhre si môže zarobiť až 2 360 000 USD (podľa bilancie v základnej skupine), dobyvateľky štvorhry získajú spoločných 500 000 USD. Maximálne možné renkingové prídely sú zhodne 1500 bodov. 

Vo štvorhre sa tretí raz predstaví osem párov namiesto štyroch, ale - na rozdiel od sezóny 2015 a v zhode s ročníkom 2014 - sa bude hrať vyraďovacím spôsobom namiesto skupinového. Do diania sa zapoja tandemy Caroline Garciová, Kristina Mladenovicová (Fr.), Martina Hingisová, Sania Mirzová (Švaj./India), Bethanie Matteková-Sandsová, Lucie Šafářová (USA/ČR), Jekatarina Makarovová, Jelena Vesninová (Rus.), Čchan Jüng-ťan, Čchan Chao-čching (Taiw.), Tímea Babosová, Jaroslava Švedovová (Maď./Kaz.), Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká (ČR) a Julia Görgesová, Karolína Plíšková (Nem./ČR). Deblistky budú hrať o Martina Navratilova Doubles Trophy. V singli je v hre Billie Jean King Trophy. 
 

Červená skupina:


Angelique Kerberová (Nem.-1)
Simona Halepová (Rum.-3)
Madison Keysová (USA-6)
Dominika Cibulková (SR-7)

Biela skupina:


Agnieszka Radwanská (Poľ.-2)
Karolína Plíšková (ČR-4)
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-5)
Johanna Kontová (V. Brit.-8) alebo Svetlana Kuznecovová (Rus.-8)



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies