World Press Photo: Až 20 percent záberov v predposlednom kole bolo retušovaných

NETKY.SK • 21 Február 2015, 08:28 • 2 min
World Press Photo: Až 20 percent záberov v predposlednom kole bolo retušovaných

LONDÝN - Až 20 percent fotografií, ktoré sa tento rok dostali do predposledného kola prestížnej súťaže World Press Photo, bolo vylúčených z dôvodu ich nepovolenej úpravy. Informovala o tom stránka magazínu British Journal of Photography s odvolaním sa na riaditeľa súťaže Larsa Boeringa.

slovakia

left justify in out

Keďže sa táto medzinárodná súťaž stretávala s podobnými škandálmi aj v uplynulých rokoch, teraz sa vyžaduje, aby fotografi, ktorí sa prebojujú do predposledného kola, predložili negatívy alebo v prípade digitálnej fotografie súbory vo formáte RAW. Tie následne skontroluje tím expertov.

 

Situácia bola mimoriadne zlá v športových kategóriách, kde porota pre veľmi vysoký stupeň dodatočnej úpravy fotografií nebola schopná udeliť cenu za tretie miesto. "Nechcem povedať, že sa to týka iba športových záberov, postihnutá bola každá kategória," komentoval nepríjemné zistenia Boering.

 

"Boli tu však aj extrémy; videli sme skutočnú manipuláciu. Mnohí fotografi pridali alebo odobrali zo záberov jednotlivé prvky," dodala členka poroty Michele McNallyová.

 

Víťazom hlavnej ceny World Press Photo za rok 2014 sa stal dánsky fotoreportér Mads Nissen pracujúci pre denník Politiken. Jeho záber zachytáva ruský homosexuálny pár z Petrohradu. Fotografia je súčasťou autorovho širšieho projektu s názvom "Homofóbia v Rusku". Nissen si odniesol prémiu 10.000 eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies