Wimbledon: Šampión 2013 Murray 6. raz do semifinále v Londýne

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 18:11 • 2 min
Wimbledon: Šampión 2013 Murray 6. raz do semifinále v Londýne

LONDÝN - Domáci tenista Andy Murray nasadený ako tretí zvíťazil v stretnutí stredajšieho štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna - 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) nad kanadským debutantom v takejto fáze na veľkej štvorke Vasekom Pospisilom bez vážnejších ťažkostí za 131 minút 6:4, 7:5, 6:4. Mečbal premenil jasným forhendovým krosom z dobre vynútenej pozície neďaleko siete.

slovakia

left justify in out

Murray prekonal Pospisila aj vo štvrtom vzájomnom súboji, ešte s ním neprehral ani set. Dosiahol svoj jubilejný 150. zápasový úspech na Majors (popri 35 nezdaroch). Dohrávalo sa pod zatiahnutou strechou Centre Courtu vzhľadom na sychravé počasie a po dvoch prerušeniach. Brit síce zaostal na "winnery" 23:34, ale urobil výrazne menej nevynútených chýb - 13:23. Postupujúci premenil 3 z 8 brejkbalov a sám odvrátil jedinú hrozbu, ktorej na servise čelil: bolo to v napokon záverečnom geme. Favorit zvládol 21 z 23 zákrokov vpredu, outsider 23 z 38.

 

"Myslím si, že som dnes popredvádzal kvalitné veci. Ku koncu druhého setu som sa snažil trochu zmeniť moju pozíciu na príjme, aby som súpera vyviedol z konceptu a zároveň sám seba viac dostal do výmen, ak sa bude dať. Prinieslo to efekt. Som spokojný aj vzhľadom na to, že sme viackrát išli do šatne a dohrávali sme v halových podmienkach. Teraz dúfam, že sa mi podarí prebojovať sa až do finále, ale proti Rogerovi ma čaká ťažký zápas," predznamenal Murray, citoval ho oficiálny blog podujatia.

 

Murray prenikol do semifinále v AELTC šiesty raz (celkovo na vrcholných podujatiach 17. krát), čím sa v historickom prehľade tzv. otvorenej éry dotiahol na Björna Borga, Stefana Edberga, Gorana Ivaniševiča a Novaka Djokoviča. Srb však v tento deň bude mať šancu znova odskočiť pred Brita. Murray vlani prehral práve vo štvrťfinále s Bulharom Grigorom Dimitrovom.

 

Hrdina Wimbledonu 2013 Murray bude v semifinále čeliť Švajčiarovi Rogerovi Federerovi nasadenému ako druhému. V štatistike Brit zaostáva tesne 11:12, v tomto areáli je to medzi nimi zmierlivo 1:1. V sezóne 2012 najprv Federer triumfoval vo finále samotného Wimbledonu a potom Murray uspel vo finále olympijských hier.

 

Dvadsaťosemročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray sa teda radoval na adrese SW19 Church Road okrem predvlaňajška aj na OH. V dosiaľ poslednom súboji so Švajčiarom uhral vlani v novembri - zhodou okolností tiež v Londýne, ale na tvrdom povrchu v hale - len jeden gem v základnej skupine na koncoročnom výberom šampionáte ATP World Tour Finals. Federera nezdolal od januára 2013, bolo to v semifinále melbournských Australian Open. Medzičasom trikrát s rivalom prehral.

 

Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej a Švéda Jonasa Björkmana Murray predminulý týždeň triumfoval - takisto v britskej metropole - na prípravnom podujatí v Queen´s Clube, ťahá šnúru desiatich zápasových úspechov. Má na konte 34 singlových trofejí, z nich 6 práve na zelenom podklade. Brit dobyl svoj prvý primát na Majors na newyorských US Open 2012. Na Wimbledone štartuje jubilejný 10. raz.

 

Dvadsaťpäťročný českými koreňmi disponujúci univerzál Pospisil, 56. v hodnotení ATP vo dvojhre a pred dvanástimi mesiacmi na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka dobyvateľ deblového titulu s Američanom Jackom Sockom, o dve kolá prekonal svoj singlový grandslamový rekord z melbournských Australian Open 2014 aj 2015. Na Wimbledone dosiaľ najďalej bol v 2. kole v roku 2013. Zverenec Frederica Fontanga Pospisil bol tretím zástupcom krajiny javorového listu vo štvrťfinále pri Temži po Robertovi Powellovi (1908, 1910, 1912) a Milosovi Raonicovi (2014). Práve Powell (Wimbledon 1908) a Raonic (Wimbledon 2014) zostávajú jedinými kanadskými semifinalistami na celej veľkej štvorke.

 

Pospisil na tomto turnaji prehral hneď s dvoma Murrayovcami. V pondelok v osemfinálovom 3. kole debla neuspel po boku Socka proti Jamiemu Murraymu a Austrálčanovi Johnovi Peersovi.

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Andy Murray (V. Brit.-3) - Vasek Pospisil (Kan.) 6:4, 7:5, 6:4 za 131 minút



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies