Wimbledon: Dimitrov cez obhajcu trofeje Murrayho do 1. semifinále na GS

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 17:35 • 2 min
Wimbledon: Dimitrov cez obhajcu trofeje Murrayho do 1. semifinále na GS

LONDÝN - Bulharský tenista Grigor Dimitrov premiérovo vo svojej kariére postúpil do semifinále na úrovni veľkej štvorky.

slovakia

left justify in out

V stredajšom štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna - 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva) zvíťazil nad domácim obhajcom titulu Andym Murraym nasadeným ako tretím za dve hodiny až nečakane ľahko 6:1, 7:6 (4), 6:2. Mal pomer "winnerov" a zlyhaní 32:18, zdolaný favorit 24:37. 

 

"Som nadšený a šťastný v neposlednom rade aj z toho, že som to zvládol v troch setoch. Proti Andymu v jeho domácom prostredí to nebolo ľahké. Už od rozohrávky som však registroval, že jeho hra nie je na najvyššej úrovni. Ja som sa cítil dobre. Držal som sa a kľúčový bol ten tajbrejk. Do tretieho setu som vstupoval veľmi pozitívne naladený. Dnes bol jeden z tých dní, keď môj výkon nekolísal," povedal Dimitrov pre BBC Sport. 

 

"Bol som veľmi sklamaný z toho, ako som vstúpil do zápasu. Dodal som mu tým sebavedomie. Keď ste o dva sety nahor, ľahšie sa vám upokojuje. Nebol to pre mňa nejaký skvelý deň. Počas rozcvičky som sa cítil dobre, ale nevyšiel mi úvod a nebol som dostatočne disponovaný. Ešte stále síce bol čas dostať sa nazad, lenže v druhom sete som nevyužil šance. Súper odohral veľmi solídny duel, nerobil chyby, potriafal veľa returnov. Želal by som si, aby som mu to trochu viac skomplikoval," skonštatoval Murray. 

 

Dvadsaťtriročný 13. muž svetového rebríčka ATP Dimitrov bude medzi najlepšími štyrmi v All England Lawn Tennis and Croquet Clube čeliť úspešnému zo súbežného duelu Novak Djokovič (Srb.-1) - Marin Čilič (Chor.-26). So Srbom má skóre 1:3, proti Chorvátovi 0:1. 

 

Dimitrov znížil v bilancii zo vzájomných súbojov s Murraym na 2:3. Nadviazal na tesný úspech z marcového semifinále na tvrdom povrchu v mexickom Acapulcu (4:6, 7:6 /5/, 7:6 /3/), kde končili o pol tretej ráno miestneho času. Bulhar už vie, ako chutí wimbledonská radosť: v sezóne 2008 získal trofej medzi juniormi. ITF pripomenula, že víťaz všetkých štyroch predchádzajúcich stretnutí Dimitrova s Murraym napokon získal na predmetnom podujatí trofej. 

 

Rogerom Rasheedom trénersky vedený Dimitrov dosiaľ mal na Majors osobný rekord v podobe štvrťfinále z januárových melbournských Australian Open. Na parížskom Roland Garros 2014 sa lúčil už v 1. kole, keď nestačil na chorvátskeho bombardéra Iva Karloviča. Neskôr však uspel na prípravnom podujatí v londýnskom Queen´s Clube, aktuálne ťahá šnúru deviatich zápasových úspechov. 

 

Priateľ Rusky Marie Šarapovovej Dimitrov v minulosti na adrese SW19 Church Road v britskej metropole nebol za 2. kolom (2011 - 2013). Teraz sa stal druhým Bulharom - mužom či ženou - v grandslamovom semifinále po Cvetane Pironkovovej (Wimbledon 2010). 

 

Posledným hráčom, ktorý na adrese SW19 Church Road obhájil trofej, zostáva od roku 2007 Švajčiar Roger Federer. Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray sa mohol stať prvým úspešným britským obhajcom od roku 1936, keď sa opakovane presadil Fred Perry. Dvadsaťsedemročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray bol vlani prvým domácim dobyvateľom Wimbledonu po 77 rokoch. 

 

Úradujúci olympijský víťaz práve z Londýna Murray bol medzi najlepšími ôsmimi na tomto podujatí siedmy raz za sebou. V sezónach 2009 - 2013 nechýbal v semifinále. Aj so zarátaním OH 2012 mal v tomto areáli sériu 17 triumfov. 

Murray od medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2013 nepridal do svojej zbierky primátov ani jeden ďalší - má ich stále 28 (vrátane US Open 2012). V septembri podstúpil operáciu chrbta. Na nedávnom antukovom RG sa prebojoval do semifinále. 

 

"Súper bol lepší od začiatku do konca. Musím sa pozviechať a zlepšiť v kope vecí. Dnes som hral mizerne, potrebujem sa dostať do účinnejšieho rozpoloženia. Mladí chalani totiž idú výkonnostne nahor. Obhájiť titul na nejakom podujatí, tobôž grandslamovom, je vždy neskutočne zložité. Nie zakaždým sa to vyvinie podľa predstáv," povedal Murray podľa twitterového konta Wimbledonu a k spolupráci s Mauresmovou dodal: "Zatiaľ si to naozaj vychutnávam. Považujem to za zábavné, máme za sebou prospešné debaty o taktike." 

 

V dolnej polovici žrebu sú takisto v stredu na programe štvrťfinále Stan Wawrinka (Švaj.-5) - Roger Federer (Švaj.-4) a Milos Raonic (Kan.-8) - Nick Kyrgios (Aus.). 

 

Dvojhra mužov - štvrťfinále: 
Grigor Dimitrov (Bul.-11) - Andy Murray (V. Brit.-3) 6:1, 7:6 (4), 6:2 za 120 minút 

 

Zostávajúci program stredajšieho štvrťfinále dvojhry mužov: 
Novak Djokovič (Srb.-1) - Marin Čilič (Chor.-26) / bilancia: 9:0 
Stan Wawrinka (Švaj.-5) - Roger Federer (Švaj.-4) / bilancia: 2:13 
Milos Raonic (Kan.-8) - Nick Kyrgios (Aus.) / bilancia: 1:0




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies