Wimbledon: Cibulková z 2:5 v treťom do 3. kola so Šafářovou

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 08:24 • 2 min
Wimbledon: Cibulková z 2:5 v treťom do 3. kola so Šafářovou

LONDÝN - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata zvíťazila v stredajšom mimoriadne dramatickom stretnutí 2. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna - 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva) nad belgickou debutantkou na tomto podujatí Alison van Uytvanckovou v ich premiérovom vzájomnom dueli za 154 minút 3:6, 6:3, 8:6. V rozhodujúcom sete pritom prehrávala 2:5.

slovakia

left justify in out

V 3. kole Cibulkovú preverí skúsená 27-ročná česká ľaváčka Lucie Šafářová (23.), nad ktorou vedie 3:0 bez odovzdania čo i len setu, naposledy ju prekonala v októbri 2011 v semifinále v rakúskom Linzi (6:1, 6:4). 

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka viedla v úvodnom sete 3:2 s brejkom, ale súperka si odvtedy pripísala štyri hry v rade. V druhej časti Cibulková pustila Van Uytvanckovú z 3:1 na 3:3, následne však prišla jej séria troch získaných hier. V otváracom geme rozhodujúceho dejstva mala Slovenka tri jednotlivé brejkbaly, Belgičanka všetky odstránila razantným prvým podaním. V druhej hre sama nezužitkovala štyri šance na príjme, v porovnateľne dramatickom treťom geme si poradila s dvoma hrozbami. Bolo jasné, že prerazenie servisu prinesie veľkú psychickú výhodu po tejto zdĺhavej fáze boja o každučký fiftín. Nadobudla ju Van Uytvancková, keď odskočila na 3:1. Brejk potvrdila cez 15:30 a na 5:2 išla dokonca z 0:30. 

 

Favorizovaná Cibulková v kritickom okamihu hladko upravila na 3:5 a mala 40:15 na príjme, lenže inkasovala nechytateľný servis a potom poslala bekhend do siete v dlhej výmene, v ktorej mala neúčinnú prevahu. Presadila sa až pri tretej možnosti (viedol k nej trest za prieťahy prípravy na podanie, Belgičanka len hrubozrnne zakliala od frustrácie), keď Van Uytvancková nenašlapostačujúcu odpoveď na forhend zo stupňovaného tlaku - už len 4:5 z pohľadu Slovenky a servis. Povzbudená Cibulková bez vážnejšej zápletky dala na 5:5 a vzápätí dokonca zvládla brejk (z manka 15:30), keď zabral jej bekhend popri čiare. Slovenka podávala na postup, nezískala ani fiftín - 6:6. 

 

Povestne bojovná Cibulková neopadla a od stavu 30:15 na príjme v trinástej hre si dvoma vydarenými bekhendovými krosmi dopriala opakovanú príležitosť dopodávať sa. Zvládla to presvedčivo na 15. Van Uytvanckovej pod mečbalovou ťarchou uletel bekhend. 

 

Víťazka mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 32:36, zdolaná 30:24. Zjavne teda rozhodli tzv. vynútené zlyhania. Slovenka platne trafila 81 % prvých podaní, čo je pozoruhodne vysoký údaj. Zvládla 15 z 21 zákrokov pri sieti (proti 11/16) a zužitkovala tretinu z osemnástich brejkbalov, Belgičanka 4 z 15. Postupujúca nazbierala dovedna o 7 fiftínov viac (114:107). 

 

Cibulková už má istotu prémie 71 000 libier a 130 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 10. priečke. Napokon neinkasovala prehru, ktorá by bola najhoršou od nezdaru vo finále vo februárovom malajzijskom Kuala Lumpure - vtedy ju prekonala Chorvátka Donna Vekičová, v tej chvíli 95. v systéme. 

Dvadsaťročná Van Uytvancková figuruje na 89. pozícii v renkingu WTA (najvyššie bola na 85. stupienku) a jej osobným rekordom podľa postavenia prekonanej súperky zostáva predvlaňajší bruselský triumf nad Xeniou Pervakovou, vtedy 39. v hodnotení. Zverenkyňa Michiela Antheunisa a Ann DeVriesovej má na konte stále len tri úspechy proti hráčkam z hornej päťdesiatky. Na veľkej štvorke hrala rodáčka z Vilvoorde tretí raz. Na januárových Australian Open aj v máji na Roland Garros sa lúčila v 1. kole. 

 

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie Mateja Liptáka Cibulková má na Majors osobák v podobe finále melbournských AO 2014. Nedávno na Roland Garros na antuke v Paríži prehrala v 3. kole s Austrálčankou Samanthou Stosurovou. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka hrá ôsmy raz. Pred troma rokmi bola vo štvrťfinále, v ktorom nazbierala len dva gemy proti Ruske Marii Šarapovovej. Vlani podľahla v 3. kole Talianke Roberte Vinciovej. 

 

Slovensko okrem Cibulkovej už nemá zastúpenie vo dvojhre na tomto podujatí. V 1. kole neuspeli Martin Kližan, Lukáš Lacko, Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová a Jana Čepelová. Cibulková sa ešte predstaví aj vo štvorhre po boku Belgičanky Kirsten Flipkensovej. 

Dvojhra žien - 2. kolo: 
Dominika Cibulková (SR-10) - Alison van Uytvancková (Belg.) 3:6, 6:3, 8:6 za 154 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies