Weidmann: Brexit zásadnejšie nezmení vyhliadky ekonomiky eurozóny

NETKY.SK • 4 August 2016, 12:33 • 2 min
Weidmann: Brexit zásadnejšie nezmení vyhliadky ekonomiky eurozóny

BERLÍN - Výsledok britského referenda, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie (EÚ), zásadnejšie nezmení vyhliadky ekonomiky eurozóny a jej rast bude pokračovať.

slovakia

left justify in out

Uviedol Jens Weidmann, člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) a prezident nemeckej Bundesbank v rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka Die Zeit, ktoré vyšlo práve dnes. Informovala o tom agentúra RTTNews.

 

Weidmann pre týždenník povedal, že podľa jeho názoru sa ekonomické vyhliadky eurozóny po rozhodnutí o brexite podstatnejšie nezmenia. Pripustil, že pravdepodobne dôjde k menšiemu spomaleniu hospodárstva regiónu, ktorý platí eurom, ale celkovo si udrží rast.

 

Pripomenul však, že je príliš skoro určiť vplyv brexitu na inflačné vyhliadky eurozóny a dodal, že ECB bude o tejto téme určite diskutovať na najbližšom zasadaní.

 

Weidmann zároveň poukázal na fakt, že úrokové sadzby v eurozóne zostávajú veľmi nízke a zopakoval, že podľa jeho názoru sa benefity vyplývajúce z mimoriadne uvoľnenej menovej politiky ECB časom znížia, zatiaľ čo riziká, ktoré so sebou prináša, stúpnu.

 

Ale vzhľadom na súčasnú neistú situáciu musia strážcovia európskej meny čakať, ako sa budú vyvíjať ekonomické ukazovatele, aby mohli presnejšie vyhodnotiť dôsledky brexitu.

 

Čo sa týka nákupu európskych dlhopisov centrálnou bankou Weidmann skonštatoval, že existuje priestor na úpravu tohto programu, ale jeho základný model by sa nemal meniť. Vyzval tiež na opatrný prístup k nákupu dlhopisov problematických štátov, ktoré zápasia s veľkými dlhmi alebo majú nízke ratingy, aby sa ECB neodklonila od svojho mandátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies