WBA zredukuje počet svojich svetových šampiónov

NETKY.SK • 2 Február 2016, 13:33 • 2 min
WBA zredukuje počet svojich svetových šampiónov

PANAMA CITY - Najstaršia súčasná profesionálna boxerská organizácia World Boxing Association (zal. 1921 ako National Boxing Association) sa po zmene lídra odhodlala k zníženiu počtu svojich svetových šampiónov.

slovakia

left justify in out

Aktuálne môžu byť v jednej hmotnostnej kategórii až štyria. "Niektorí promotéri s tým mali problém, ale povedal som im, že to je moje konečné rozhodnutie. Musia sa tým naučiť žiť," uviedol pre zámorský server ESPN prezident Gilberto Mendoza ml., ktorý na čele WBA vystriedal svojho chorľavého otca.


Aj keď sa kvarteto majstrov sveta v jednej váhe vymyká normálu, dlhodobo z toho profitovala verzia aj promotéri. Tí ľahšie predajú titulový súboj, WBA zasa zinkasovala vyššie licenčné poplatky. Redukcia odštartuje welterovou, ľahkou strednou a superťažkou divíziou. Pocty v prvých dvoch menovaných odobrali Floydovi Mayweatherovi štyri mesiace po tom, ako Američan ukončil profikariéru. Tento krok vyniesol vo welterovej na prvé miesto jeho krajana Keitha Thurmana, v ľahkej strednej Kubánca Erislandyho Laru. Tých nepovýšia na hodnosť superšampióna a prednostným vyzývateľom Davidovi Avanesianovi z Ruska, resp. Nemcovi narodenému v Ekvádore Jackovi Culcayovi po novom nebude patriť regulárny opasok. WBA nariadi Thurmanovi a Larovi povinné obhajoby, po nich zostane v oboch hmotnostiach po jednom majstrovi.


Zložitejšia je situácia v superťažkej váhe, kde organizácia sídliaca v Paname momentálne má až troch držiteľov titulu. Ten s prívlastkom "Super" patrí Britovi Tysonovi Furymu, regulárny Uzbekovi Ruslanovi Čagajevovi a dočasný Luisovi Ortizovi z Kuby. Čagajev 5. marca narazí na Austrálčana Lucasa Browneho, úspešný z tohto duelu si následne povinne zmeria sily s Portoričanom Fresom Osquendom. Tieto zápasy utvoria jednu polovicu "pavúka". V druhej je na programe odveta medzi Furym a Ukrajincom Vladimirom Kličkom a vystúpenie Ortiza s Alexandrom Ustinovom z Ruska. Víťazi týchto predstavení sa stretnú vo vzájomnom súboji, ktorý eliminuje kolónku dočasného šampióna. Na preživšieho z miniturnaja Ortiz/Ustinov/Fury/Kličko vo finálnej konfrontácii čaká triumfujúci z trojice Čagajev/Browne/Osquendo.


"Medzi víťazmi týchto dvoch skupín sa rozhodne o jedinom vlastníkovi opasku. WBA bude mať len jedného majstra sveta najťažšej hmotnostnej kategórie, ako každý očakáva," uzavrel prezident Gilberto Mendoza ml.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies