Washington zvažuje dodávku zbraní na Ukrajinu

NETKY.SK • 2 Február 2015, 11:51 • 2 min
Washington zvažuje dodávku zbraní na Ukrajinu

WASHINGTON - Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu opätovne preveruje možnosť poskytnutia zbraní obranného charakteru a iného vybavenia silám na Ukrajine v súvislosti s najnovšou ofenzívou tamojších separatistických povstalcov, ktorá narušila prímerie dohodnuté pred necelými piatimi mesiacmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Denník The New York Times (NYT) o tom v nedeľu informoval s odvolaním sa na viacerých vládnych predstaviteľov, podľa ktorých sú minister zahraničných vecí John Kerry a náčelník armády Martin Dempsey prístupní debate o danej myšlienke. Poskytnutie "smrtiacej" pomoci údajne podporuje najvyšší veliteľ NATO Philip Breedlove, zatiaľ čo národno-bezpečnostná poradkyňa prezidenta Susan Riceová je pripravená prehodnotiť svoj doterajší odpor.

 

Kerry bude vo štvrtok priamo v Kyjeve rokovať s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Obama ešte v septembri privítal Porošenka v Bielom dome, jeho výzvu na poskytnutie širšej podpory v boji proti separatistom však vtedy ponechal nevypočutú. Američania napriek tomu poskytli ukrajinskej armáde zariadenia v hodnote niekoľkých desiatok miliónov dolárov. Minulý týždeň Obama vyjadril znepokojenie nad obnovením bojov medzi separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny, pričom sa vyjadril, že USA zvažujú všetky možnosti ako izolovať Rusko s výnimkou vojenského zásahu. Spojené štáty podobne ako ukrajinské vedenie obviňuje Moskvu z podporovania separatistov. Podľa správy NYT osem bývalých vysokopostavených predstaviteľov USA v pondelok vydá správu, v ktorej budú vyzývať Washington, na Ukrajinu poslal "obranné zbrane a výstroj" za tri miliardy dolárov (2,65 mld. eur). Súčasťou takto definovanej pomoci majú byť protipancierové rakety, pozorovacie bezposádkové lietadlá, obrnené vozidlá a radary.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies