Grécko otvorilo špeciálny tábor pre migrantov. Platia tam mimoriadne bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 18 September 2021, 11:3 • 2 min
Grécko otvorilo špeciálny tábor pre migrantov. Platia tam mimoriadne bezpečnostné opatrenia

ATÉNY - Zariadenie sa nachádza na ostrove Samos. Krajina plánuje otvoriť ďalšie podobné tábory na ostrovoch Leros, Lesbos, Kos a Chios.

slovakia

left justify in out

Grécko dnes uvedie do prevádzky prvý z piatich nových uzavretých táborov pre imigrantov. Podľa agentúry AFP však ide o krok kritizovaný ľudskoprávnymi organizáciami, ktoré tvrdia, že možnosť prístupu do zariadení takéhoto typu bude mať pre utečencov príliš reštriktívne obmedzenia. Nový tábor na ostrove Samos v Egejskom mori je ohradený ostnatým drôtom a vybavený bezpečnostnými kamerami, röntgenovými skenermi i magnetickými dverami, približuje AFP.

 

Uvedená pätica nových táborov sa bude nachádzať na piatich gréckych egejských ostrovoch – Leros, Lesbos, Kos, Chios a Samos – a Európska únia prisľúbila na ich zriadenie finančnú pomoc 276 miliónov eur.

 

Prečítajte si tiež: Dánsko pritvrdzuje voči migrantom. Sociálne dávky si musia odpracovať!

 

Tábor na ostrove Samos bude v rámci týchto tzv. uzavretých azylových zariadení s kontrolovaným fyzickým prístupom pilotným projektom. Bude v ňom fungovať zadržiavacie stredisko a dostať sa dovnútra tábora bude možné len prostredníctvom elektronického čipu. V noci budú brány tábora zavreté. "Model kontrolovaných objektov sa bude postupne zavádzať na všetkých gréckych ostrovoch i v Grécku pevninskom," povedal už pred niekoľkými mesiacmi grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis.

 

Budúci mesiac majú dokončiť tábor na ostrove Leros a čoskoro začnú pracovať aj na azylovom zariadení na ostrove Lesbos, kde leží aj najväčší utečenecký tábor v Európe Moria. Vlani ho zasiahol rozsiahly požiar. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona