Anglicko ruší povinnú karanténu pre nakazených

NETKY.SK • 21 Február 2022, 21:27 • 2 min
Anglicko ruší povinnú karanténu pre nakazených

LONDÝN - Anglicko od štvrtka ruší povinnú izoláciu pre ľudí s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus. Oznámil to v pondelok britský premiér Boris Johnson, ktorý poslancom predstavil plány na zmierňovanie opatrení zameraných na „život s covidom“. Tieto plány musí ešte schváliť britský parlament.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Od tohto štvrtka ukončíme zákonnú požiadavku na izoláciu po pozitívnom teste,“ povedal Johnson podľa agentúry AFP.

 

img

 

Pre osoby, u ktorých test preukáže nákazu ochorením, bude naďalej platiť odporúčanie zostať v domácej karanténe najmenej päť dní, avšak nebudú mať zákonnú povinnosť tak aj učiniť. Johnson v tejto súvislosti apeloval na osobnú zodpovednosť ľudí.

 

Premiér doplnil, že zrušia povinnosť týkajúcu sa zaočkovaných osôb, ktoré boli v kontakte s infikovanými a museli sa po dobu jedného týždňa denne testovať. V izolácii nebudú musieť zostať ani nezaočkované blízke kontakty nakazených.

 

Prečítajte si tiež: Austrália po dvoch rokoch otvorila hranice pre zaočkovaných turistov

 

Vláda v Londýne okrem toho s účinnosťou od 24. marca zruší vyplácanie príspevkov pre nakazených, ktoré im mali pomôcť vyvážiť výpadky príjmov počas povinnej izolácie.

 

Od 1. apríla zrušia pre bežných Britov bezplatné rýchlotesty. Podrobnosti má ešte zverejniť Úrad Spojeného kráľovstva pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA).

 

img

Nové pravidlá je možné podľa Johnsona realizovať vďaka úspešnej očkovacej kampani. Poznamenal tiež, že Británia už prekonala vrchol vlny spôsobenej variantom omikron.

 

Johnson však varoval, že pandémia sa ešte neskončila a nie je možné vylúčiť, že sa začnú šíriť ešte ďalšie varianty vírusu. Minister zdravotníctva Sajid Javid ohlásil podávanie novej jarnej posilňujúcej dávky pre ľudí nad 75 rokov, obyvateľov domovov pre seniorov, ako aj ľudí starších ako 12 rokov s oslabeným imunitným systémom.

 

Možno vás zaujme: Vláda uvoľní opatrenia. Život sa vráti do stavu pred pandémiou!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies