Vzťahy Nemecka a Izraela prešli za 50 rokov radikálnou premenou

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 11:22 • 2 min
Vzťahy Nemecka a Izraela prešli za 50 rokov radikálnou premenou

TEL AVIV/BERLÍN - Keď v roku 1965 pricestoval do Izraela prvý nemecký veľvyslanec Rolf Friedemann Pauls, počas cesty autom cez Jeruzalem ho bombardovali paradajkami, kameňmi a fľašami.

slovakia

left justify in out

"Nacisti, preč!" kričali naňho tisíce protestujúcich, medzi ktorými bol aj súčasný prezident Izraela, vtedajší študent Reuven Rivlin. Tento týždeň sa stretne v Berlíne s predstaviteľmi Nemecka pri príležitosti 50. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

 

Dvadsať rokov po skončení druhej svetovej vojny, v ktorej bolo zavraždených šesť miliónov židov, mali mnohí Izraelčania pocit, že k nadviazaniu diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami - 12. mája 1965 - došlo priskoro, uviedla dnes vo svojej analýze vzájomných vzťahov tlačová agentúra DPA.

 

Vzhľadom na temnú minulosť spoločných dejín nazýva bývalý izraelský veľvyslanec v Berlíne Šimon Stein vzájomný vzťah, ktorý sa rozvinil počas uplynulých 50 rokov, za "zázrak".

 

Spolupráca oboch štátov v oblastiach kultúry, umení, vedy, v obchode, politike a obrane nebola nikdy taká tesná. Nemecko je v súčasnosti štvrtým najväčším obchodným partnerom Izraela. Aj keď sa na holokaust nikdy nezabudne, povesť Nemecka v Izraeli nikdy nebola lepšia ako teraz. Pozitívne alebo veľmi pozitívne hodnotí Nemecko 68 Izraelčanov, ukázali prieskumy Nadácie Konrada Adenauera a súkromnej Bertelsmannovej nadácie.

 

Ak v minulosti mnohí Izraelčania tvrdili, že by nikdy nevkročili na nemeckú pôdu, dnes sa 45 percent opýtaných vyjadrilo, že Nemecko navštívili a 65 percent by ho rado navštívilo. U mnohých Izraelčanov je populárny najmä Berlín, ktorý považujú za mesto umenia a zábavy.

 

"V rebríčku popularity európskych národov (v Izraeli) je Nemecko nesporná jednotka," uvádza správa Nadácie Konrada Adenauera. Izraelčania veria, že Nemecko by mohlo zohrať úlohu čestného sprostredkovateľa v blízkovýchodnom konflikte. Podľa väčšiny lepšie než iné krajiny Európskej únie, o ktorých sa domnievajú, že majú protiizraelské predsudky.

 

"USA sú považované za proizraelské. EÚ je považovaná za protiizraelskú. A Nemecko je všeobecne považované za spojenca a výnimku z pravidla EÚ," súhlasí správa Bertelsmannovej nadácie. Nemeckí predstavitelia počas každej návštevy Izraela zdôrazňujú svoj "morálny záväzok" zabezpečiť bezpečnosť Izraela a jeho právo na existenciu.

 

Tento vzťah však nie je vzájomný. Verejná mienka v Nemecku o Izraeli je negatívnejšia než naopak. Zatiaľ čo negatívny názor na Nemecko má 24 percent Izraelčanov, v Nemecku má negatívny postoj k Izraelu 42 percent Nemcov a medzi mladými vo veku 18-29 rokov je to dokonca 54 percent.

 

Dve tretiny Nemcov súhlasia s vyjadrením: "Hnevá ma, že zločiny spáchané na židoch sú ešte stále v súčasnosti vytýkané Nemcom." Medzi mladými s týmto vyjadrením súhlasí 79 percent opýtaných. Nemecká verejnosť nesúhlasí ani s pokračujúcou výstavbou židovských osád na okupovaných územiach a nesúhlasila ani s vlaňajšou vojnou v pásme Gazy. Niektorí izraelskí diplomati sa obávajú, že zhoršujúce sa vnímanie Izraela najmä u mladej generácie, ktorá už nemá pocit zodpovednosti voči židovskému štátu za holokaust, by mohlo permanentne zmeniť diplomatické vzťahy, analyzuje DPA.

 

Dokonca aj nemecká vláda je čoraz kritickejšia voči izraelskej politike budovania osád. Postupne zomierajú ľudia, ktorí prežili holokaust. V Izraeli ich žije ešte 189.000 a každý deň 40 z nich zomrie. S odchodom očitých pamätníkov bude ťažšie nezabúdať. Expert Bertelsmannovej nadácie na Izrael, Stephan Vopel, upozornil, že oba národy si z minulosti zobrali iné ponaučenia. V Nemecku je to "žiadna ďalšia vojna", zatiaľ čo v Izraeli "už žiadna diskriminácia".

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier napriek týmto rozdielom nazval nedávno vzájomné vzťahy "takmer nereálnym príbehom úspechu".

 

Prvý nemecký veľvyslanec v Izraeli Pauls, ktorý zomrel v roku 2002, po šiestich mesiacoch pôsobenia vo funkcii zdôraznil, že "normalizáciu vzťahov medzi Nemeckom a Židmi si nemožno vynútiť... Je to zložitý proces, ktorý potrvá generácie," uzavrela svoju analýzu DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies