Vzduch je rovnako rakovinotvorný ako azbest a tabak!

NETKY.SK • 18 Október 2013, 12:35 • 2 min
Vzduch je rovnako rakovinotvorný ako azbest a tabak!

LONDÝN - Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) dnes vyhlásila, že znečistené ovzdušie je podobný karcinogén ako azbest, tabak a ultrafialové žiarenie. Stalo sa tak po konzultácii expertného panelu, ktorú zorganizovala táto agentúra Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom vo francúzskom Lyone.

slovakia

left justify in out

Vedecky tak potvrdila to, čo sa domnievali mnohí ľudia dusiaci sa smogom: znečistené ovzdušie spôsobuje rakovinu pľúc. "Považujeme je za najvýznamnejší environmentálny karcinogén, horší ako pasívne fajčenie," citovala agentúra Associated Press šéfa oddelenia IARC, ktoré posudzuje látky spôsobujúce rakovinu.

IARC doteraz považovala za karcinogény niektoré komponenty znečisteného ovzdušia, napríklad výfukové plyny z naftových motorov, teraz však prvýkrát označila za karcinogén samotné znečistené ovzdušie. Straif zdôraznil, že jednotlivec sa ťažko tomuto riziku vyhne. Keď ide po ulici s hustou premávkou, môže maximálne poodísť o kúsok ďalej.

Skutočnosť, že takmer každý na Zemi je vystavený vonkajšiemu znečisteniu, by mohol prinútiť vlády a ďalšie agentúry, aby prísnejšie kontrolovali výfukové plyny. Expertný panel dospel k svojmu záveru po tom, ako vedci analyzovali vyše 1000 štúdií z celého sveta. A dospeli k záveru, že majú dostatok dôkazov na to, že vystavovanie sa znečistenému ovzdušiu vonku spôsobuje rakovinu pľúc.

V roku 2010 IARC povedala, že v súvislosti so znečistením ovzdušia registruje vyše 220,000 úmrtí na rakovinu pľúc vo svete. Naznačila tiež súvislosť s mierne zvýšeným rizikom rakoviny močového mechúra. Podľa Straifa existujú výrazné rozdiely v kvalite ovzdušia v mestách vo svete a najznečistenejších metropolách v Číne a Indii, kde ľudia často chodia po uliciach v ochranných rúškach, aby sa chránili.

Ďalší experti zdôraznili, že rakovinové riziko zo znečisteného ovzdušia je pre priemerného človeka nízke, ale prakticky sa mu nemožno vyhnúť. "Môžete sa rozhodnúť nekonzumovať alkohol alebo nefajčiť, ale nemáte pod kontrolou, či ste vystavený znečistenému ovzdušiu," vyhlásila profesorka Školy verejného zdravia na Harvardskej univerzite Francesca Dominiciová. "Nemôžete sa rozhodnúť nedýchať," citovala ju agentúra Associated Press.

Zdôraznila, že vedci naďalej pracujú na identifikácii najnebezpečnejších prvkov znečisteného ovzdušia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies