Významný vedec a prekladateľ zo španielčiny Vladimír Oleríny sa dožíva 90 rokov

NETKY.SK • 15 Júl 2011, 11:41 • 2 min
Významný vedec a prekladateľ zo španielčiny Vladimír Oleríny sa dožíva 90 rokov

Významný vedec a prekladateľ zo španielčiny Vladimír Oleríny sa dožíva 90 rokov

slovakia

left justify in out

img

Významný slovenský literárny vedec, pedagóg a prekladateľ španielskej a latinskoamerickej literatúry  prof. Vladimír Oleríny sa dnes dožíva životného jubilea - 90 rokov.
      Oleríny bol spolu s prof. Jozefom Škultétym zakladateľom hispanistiky ako vednej disciplíny na Slovensku, odboru hispanistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v 50-tych rokoch, kde pôsobil ako pedagóg. Roky pracoval v Literárnovednom ústave Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave. Prekladateľskej činnosti sa venuje už 60 rokov. Kým prvý knižný preklad V. Olerínyho vyšiel v roku 1951 - bol to vtedy úspešný argentínsky sociálny román Temná rieka od Alfreda Varelu - len nedávno jubilant dokončil preklad trilógie súčasného španielskeho spisovateľa Pedra Gálveza o veľkých osobnostiach rímskeho impéria.
      Za šesť desaťročí Oleríny preložil zo španielčiny a portugalčiny celkove okolo 140 básnických, prozaických a dramatických diel a napísal množstvo recenzií, doslovov, vedeckých štúdií a úvah. Medzi jeho prekladmi sú okrem iných diela latinskoamerických autorov Gabriela Garcíu Márqueza či Nicolása Guilléna a mnohých ďalších. Zo španielskej literatúry je to známy klasický román Don Quijote de la Mancha od Miguela de Cervantesa Saavedru, básne a divadelné hry Federica Garcíu Lorcu a iných.
      Zásluhy Olerínyho o sprístupňovanie španielskej a latinskoamerickej literatúry a kultúry čitateľom na Slovensku počas niekoľkých desaťročí vyzdvihol a ocenil nedávno pri príležitosti blížiaceho sa jubilea tejto osobnosti aj veľvyslanec Španielska na Slovensku José Miguel López Jorrin. Na slávnostnom večere (31. mája 2011) na počesť jubilanta veľvyslanec pripomenul, že Španielsko si v minulých rokoch uctilo profesora Olerínyho udelením Striebornej medaily za zásluhy v krásnych umeniach a Veľkého kríža radu Alfonsa X. "Múdreho".
      Na spomínanom stretnutí prof. Olerínymu zablahoželali zástupcovia Ministerstva kultúry SR, veľvyslanectiev viacerých krajín, hispanisti zo slovenských univerzít, predstavitelia kultúrnych inštitúcií a organizácií. Bol medzi nimi aj Ján Tužinský, ktorý jubilantovi v mene Spolku slovenských spisovateľov odovzdal Pamätnú medailu tejto organizácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies