Prekonali ste covid? Lekári varujú, môže vám hroziť toto závažné ochorenie!

NETKY.SK • 28 Júl 2022, 06:00 • 2 min
Prekonali ste covid? Lekári varujú, môže vám hroziť toto závažné ochorenie!

BRATISLAVA - Napríklad v ambulancii Neurologického oddelenia na Rastislavovej ulici v poslednom období vyšetrovali pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a objavili sa u nich ťažkosti, ktoré doposiaľ nemali.

slovakia

left justify in out

Medzi najčastejšie postcovidové stavy patrí chronický únavový syndróm, ktorý postihuje viac než 58 percent pacientov, v 44 percentách sú to bolesti hlavy. Pre TASR to uviedol zástupca prednostu Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Marek Varga.

 

Zdravotnú starostlivosť pacientom s problémami po ochorení COVID-19 poskytuje UNLP na viacerých pracoviskách. Pre pacientov s najvážnejšími postcovidovými stavmi plánuje v budúcnosti vyhradiť časť lôžok na uvedenej klinike.

 

Zo sveta: Peskov: Plynu v Európe by bolo viac, keby nám v tom sama Európa nebránila

 

img


Tretím najčastejším postcovidovým stavom je porucha pozornosti (27 percent), nasleduje strata vlasov (25 percent) a dýchavica (24 percent). Poruchy chuti hlási 23 percent a stratu čuchu 21 percent ľudí. Nad 20 percent ľudí má zrýchlené dýchanie.

 

Menej časté sú už strata pamäti, kašeľ, porucha sluchu, napínanie na vracanie, psychiatrické depresie, úzkosti, poruchy spánku, strata hmotnosti či potenie. Vychádzame pritom z meta dát dostupných odbornej medicínskej verejnosti," dodal Varga.

 

img


Podľa primárky neurologického oddelenia na Rastislavovej ulici Zlatice Cifrákovej je ťažko určiť počet pacientov, u ktorých je prítomný takzvaný postcovidový syndróm. U niektorých pacientov došlo len k zhoršeniu príznakov už existujúceho neurologického ochorenia.


„K najčastejším príznakom, ktoré vznikli po covidovej infekcii, boli bolesti hlavy, zvýšená únava, bolesti svalov, kĺbov – hovoríme o takzvanom chronickom únavovom syndróme," uviedla s tým, že mali aj pacienta s poruchou čuchu. U dvoch pacientiek po prekonaní infekcie vznikli poruchy pamäti. 

 

Dvaja pacienti udávali, akoby mali iný mozog – stav sa popisuje ako zahmlený mozog. U dvoch pacientiek s migrenóznymi bolesťami hlavy sa objavili bolesti hlavy, ktoré boli veľmi intenzívne, vytrvalé, dlhšie trvajúce a nezaberali na štandardnú liečbu migrény," dodala primárka Cifráková. 

 

Z domova: Boris Kollár rázne: „Tento cirkus musí skončiť!"

 

img

 

Od polovice januára 2021 funguje aj Post-COVID ambulancia Kliniky pneumológie a ftizeológie v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach.

 

Ambulancia sa sústreďuje na pacientov po prekonaní COVID-19 s ťažkým priebehom, so závažným hypoxemickým respiračným zlyhaním s potrebou vysokoprietokového kyslíka alebo umelej pľúcnej ventilácie počas hospitalizácie. Podľa prednostu kliniky Pavla Joppu aktuálne pacienti nepribúdajú tak prudko, ako pri prechádzajúcich vlnách.


„Pacienti po prekonaní variantu omikron, zvyčajne aj zaočkovaní, väčšinou nemali rozvinutý zápal pľúc a trápia ich obvykle ťažkosti ako post-infekčný kašeľ či menej výrazné celkové príznaky postcovidového syndrómu," uviedol Pavol Joppa. 

Mohlo by vás zaujímať: Módny editoriál manželov Zelenských pobúril slovenskú političku!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies