Výťažok z koncertu Celeste Buckingham v Kežmarku pôjde na pomoc chorým deťom

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 10:24 • 2 min
Výťažok z koncertu Celeste Buckingham v Kežmarku pôjde na pomoc chorým deťom

KEŽMAROK – Pod Tatrami vrcholia prípravy 5. ročníka Festivalu študentského remesla, jeho súčasťou bude v piatok 9. júna koncert speváčky Celeste Buckingham v Drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku o 19:00. Výťažok z koncertu bude venovaný na liečbu detí s postihnutím.

slovakia

left justify in out

„Pôjde konkrétne o dve rodiny, v jednej majú postihnuté dvojčatá, v druhej trojročného Adamka,“ povedala Aneta Jurgovjanová, zriaďovateľka Strednej odbornej školy a Súkromného odborného učilišťa Biela voda v Kežmarku. Celeste bude vystupovať v historickom kostýme grófky, ktorý jej ušili rómske žiačky z elokovaného pracoviska školy v Ihľanoch a v Krížovej Vsi. Dokopy pripravili na celé podujatie okolo 170 tradičných krojov a odevov.

Na Festivale študentského remesla v areáli Kežmarského hradu sa tento rok stretnú študenti asi z tridsiatich škôl z celého Slovenska, program sa bude niesť v historickom duchu. Študenti a účinkujúci budú oblečení v historických kostýmoch zo 16. a 17. storočia, ktoré ušili rómski študenti. „Tento rok sme sa zamerali na šľachtický a meštiansky odev, je to veľmi náročné, ako z hľadiska prípravy odevu, tak aj zdrojov,“ vysvetlila Jurgovjanová, podľa ktorej však pomohla najmä verejnosť. „Ľudia nám nosili staré látky, kostýmy sú tak ušité z druhotného materiálu, okrem Celestiných šiat,“ dodala.

Nosnou myšlienkou podujatia, ktoré sa koná aj pri príležitosti 360. výročia narodenia Imricha Thökölyho, je priblížiť remeslá v dobovom duchu pútavou formou žiakom základných a stredných škôl, ako aj návštevníkom. Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Andrej Kiska. Študenti predvedú remeslá tradičnými technikami v dobových kostýmoch, pripravený je kultúrny program, sprievod mestom i tematické súťaže. Prezentácia remesiel je spojená s možnosťou aktívneho zapojenia sa návštevníkov festivalu. Tí budú môcť nazrieť aj do poľnej vojenskej kuchyne, čakajú ich hudobné a divadelné predstavenia z obdobia renesancie a baroka či ukážka historického šermu,

Stredná odborná škola Biela voda bola založená 1. júla 2009, jej zriaďovateľom je nezávislá organizácia Carpe diem. Súkromná SOŠ v Kežmarku je netradičnou strednou školou so zameraním na výchovu a vzdelávanie v remeslách a službách formou alternatívnych prvkov vo výučbe. Pracuje najmä so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia a marginalizovanej rómskej komunity. Odbory sú dopytovo orientované podľa požiadaviek pracovného trhu a lokality.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies