Výstredného muža odsúdili za ukradnutý zväzok Shakespearových hier

NETKY.SK • 3 August 2010, 07:08 • 2 min
Výstredného muža odsúdili za ukradnutý zväzok Shakespearových hier

Výstredného muža odsúdili za ukradnutý zväzok Shakespearových hier

slovakia

left justify in out

img

Nezamestnaného obchodníka s knihami Raymonda Scotta odsúdil dnes britský súd na osemročné väzenie za prechovávanie ukradnutého prvého vydania zbierky hier dramatika Wiliama Shakespeara. Sudca označil zriedkavú knihu za "stelesnený anglický poklad".
      Minulý mesiac súd zbavil 53-ročného Scotta obvinení z krádeže knihy z roku 1623, uznal ho však vinným z manipulácie s ukradnutým majetkom a jeho vývoz z Británie.
      Muža, ktorý sa predvádzal ako bohatý playboy, zatkli pred dvoma rokmi. Scott vtedy doniesol vzácnu knihu do washingtonskej knižnice Folger Shakespeare Library a požiadal, aby bola potvrdená jej pravosť.
      Polícia uviedla, že ide o jednu z najvýznamnejších kníh v anglickom jazyku a má hodnotu približne tri milióny libier (3,6 milióny eur). Knihu ukradli z knižnice Univerzity v Durhame v severnom Anglicku v roku 1998.
      Scott odmietol všetky obvinenia a vyhlásil, že knihu našiel na Kube.
      Sudca Richard Lowden na súde v anglickom Newcastle dnes uviedol, že Scott sa pokúšal využiť knihu na "financovanie extrémne smiešneho playboyského životného štýlu" a urobiť dojem na ženu, ktorú stretol na Kube.
      Obžaloba uviedla, že výstredný zberateľ šoféroval žlté ferrari a pôsobil ako medzinárodný playboy - napriek tomu, že žil so svojou matkou zo sociálnej podpory a mal obrovské dlhy.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies