Výstavy Letný salón výtvarníkov a Nečakané radosti prinesú do Bratislavy umeleckú tvorbu vyše 30 umelcov

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 12:30 • 2 min
Výstavy Letný salón výtvarníkov a Nečakané radosti prinesú do Bratislavy umeleckú tvorbu vyše 30 umelcov

BRATISLAVA - Všetci milovníci umenia sa môžu aj počas leta tešiť na dve výstavy umelcov – výtvarníkov zo Slovenska a rovnako si pozrieť aj tvorbu začínajúcich umelcov nielen z domácej výtvarníckej scény, ale aj zo zahraničia. Združenie výtvarníkov moderného umenia Turuk & Art Collective pozýva všetkých priaznivcov umenia do hlavného mesta na Letný salón výtvarníkov a taktiež na spoločnú výstavu dvoch umelcov s názvom Nečakaná radosť.

slovakia

left justify in out

Nečakaná radosť v Bratislave

Slovenská umelkyňa Iveta Lederer vytvorila na počesť hudobníka sériu jeho portrétov. Magických, presvedčivých, dostatočne záhadných, interpretujúcich autorovu tvár zahalenú vo víre farieb, svetiel a tónov jeho piesní. „Iveta Lederer bola dlhé roky známa najmä svojimi dielami zo širokej sféry textilnej tvorby a módneho dizajnu. V ostatnom období sa však sústredila najmä na voľnú maliarsku a grafickú tvorbu, kde pozoruhodným a experimentálnym spôsobom kombinuje koláže s digitálnou tlačou a následne ich premaľúva akrylovými farbami. Venuje sa i maľbe a technike tlače na kov, alebo náročnou technikou lentikulárnej tlače kreuje svoje priestorové 3D solitéry. Základom tohto nezvyčajného postupu je mnohonásobne vrstvená maľba, ktorá prejde procesom digitálnej postprodukcie a výsledkom je obraz evokujúci pocit priestoru, hĺbky, ba dokonca pohybu,“ približuje viac kurátorka výstavy Mária Horváthová.

 

Slovenský hudobník a skladateľ Ján Lehotský zas v sebe ukrýva podľa kurátorky viacero prekvapivých vášní, ktoré mu umožňujú venovať sa činnostiam, aké by ste u hudobníka, speváka a textára možno ani nečakali. „Podmanil si ho tenis, motocykle a rýchlostné pretekárske aktivity, ale aj výtvarné umenie. Maľovať na plátno i na kameň začal v roku 2006 a vo svojich akrylových kompozíciách sa sústredil najmä na portréty najbližších – rodinu a známych, obľúbených hercov, spevákov a významných inšpiratívnych osobností. Od maľby však postupne prešiel ku klasickému sochárskemu materiálu a začal sa venovať drevorezbe, konkrétne portrétom a hlavám, ktoré vyrezáva z dreva a kôry. Jeho sochárske artefakty, pôsobivé ľudské hlavy, nezobrazujú len tváre – anonymné i známe – ale nezriedka sú i reflexiou rozmanitých situácií, či životných osudov, ktoré sú utajené v črtách, vo výraze, ba dokonca i v bohatej štruktúre vlasov a pozadia,” hovorí Mária Horváthová.

 

Spoločná výstava diel akademickej maliarky Ivety Lederer a legendárneho speváka a skladateľa Jána Lehotského Nečakaná radosť ponúka jedinečný zážitok. Výstavu si môžu diváci pozrieť od 26. mája až do 15. septembra 2023  v T.O.P. AUTO PREMIUM Art Gallery v Bratislave.

Rozmanitosť na jednom mieste? Pozrite si tvorbu 34 umelcov

O podpore mladých a začínajúcich talentov treba hovoriť neustále. Letný salón výtvarníkov je príkladom toho, ako sa dá vytvoriť priestor práve pre týchto umelcov a priblížiť ich tvorbu všetkým milovníkom umenia. „Odborná porota vybrala 34 výtvarníkov, ktorých diela budeme prezentovať počas Letného salónu. Zámerom nášho združenia je podporovať tvorbu uznávaných umelcov, ale aj začínajúcich autorov zo Slovenska i zahraničia  a tým prispievať ku zvyšovaniu povedomia o výtvarnom umení.  Je to tak aj v prípade tejto výstavy, na ktorej vystavujú svoje diela etablovaní, ale aj začínajúci výtvarníci, pričom sú tu zastúpené viaceré techniky ako napríklad, maľba, koláž, socha, enkaustika, fotografia,” hovorí Igor Turuk z Turuk & Art Collective.

 

Súčasťou výstavy sú aj dve diplomové práce čerstvých absolventiek Vysokej školy výtvarného umenia (VŠVU). „Teší nás, že počas letných prázdnin, keď je Zámocká ulica počas roka najviac frekventovaná, prinášame tvorbu výtvarníkov zo šiestich európskych štátov,“ uzatvára Igor Turuk.

 

Spomínanú výstavu si diváci môžu pozrieť do 2. septembra 2023 každý utorok až sobotu v čase od 14.00 do 18.00 hod v T&AC Gallery na Zámockej 22 v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Turuk & Art Collective / Marek Nemček Foto: Turuk & Art Collective
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies