Vysokoškolákom a učiteľom klesne maximálna pôžička

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 12:10 • 2 min
Vysokoškolákom a učiteľom klesne maximálna pôžička

BRATISLAVA – Vysokoškolskí študenti a učitelia už nebudú môcť získať také vysoké pôžičky z Fondu na podporu vzdelávania ako v uplynulom akademickom roku.

slovakia

left justify in out

Pedagógom klesne maximálna výška pôžičky o polovicu – z 30 000 eur na 15 000 eur. Bakalárski a magisterskí študenti budú môcť získať namiesto sumy 3 000 eur maximálne 2 500 eur, doktorandom maximálna výška pôžičky klesne zo 6 000 na 5 000 eur. Zmeny sa týkajú už nasledujúceho akademického roka 2014/2015.

 

Na pôžičky pre nasledujúci akademický rok je vo fonde vyčlenených 6,6 milióna eur, informoval na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ fondu Pavol Kučmáš. Študenti si budú môcť rozdeliť 4,6 milióna eur, v minulom roku mali k dispozícii päť miliónov. Na pôžičky pre pedagógov sú vyčlenené dva milióny. Ako vysvetlil Kučmáš, zmenené maximálne výšky pôžičiek vyplynuli z verejnej diskusie s klientmi aj zo skúseností z minulého obdobia. Priemerná výška pôžičky pre pedagógov totiž bola minulý rok 9 506 eur a pre študentov 2 589 eur. „Pôžičiek nad 15-tisíc eur bolo možno desať percent, takže z nášho pohľadu je ďaleko rozumnejšie podporiť takmer dvojnásobný počet záujemcov o pôžičku pre pedagógov ako podporiť zopár jednotlivcov, ktorí možno potrebujú tých 30-tisíc eur,“ hovorí riaditeľ fondu Kučmáš. Ďalšia zmena pre učiteľov nastáva aj pri povinnosti dokladovať použitie pôžičky, budú to musieť robiť už pri výške pôžičky nad 10-tisíc eur a nie pri výške 15-tisíc eur ako uplynulý rok. Zároveň sa znižuje úroková sadzba pre všetkých zo 4,5 percenta na 3,19 percenta. Kučmáš preto predpokladá, že výrazne narastie počet žiadateľov a pôžičku. Žiadatelia tiež dostávajú možnosť podať novú a správnu žiadosť, ak sa v nej napríklad pomýlia alebo jej časť nevyplnia. 

 

Predseda Fondu na podporu vzdelávania Roman Maroš upozornil, že fond nemôže uspokojiť všetkých žiadateľov o pôžičky a napríklad v prípade študentov v minulom roku žiadali dohromady dvakrát viac peňazí, ako mali na pôžičky vyčlenené. Zároveň museli znížiť celkovú sumu pre študentov z päť miliónov na 4,6 milióna eur. „Naozaj sme museli trošku znížiť čiastku určenú pre študentov, a to na základe dvoch faktov, ktoré mali negatívny dopad na fond,“ hovorí Maroš. Ide o dve legislatívne zmeny, v júni 2013 bola schválená novela o bankách, ktorá zakazuje fondu vyberať poplatky od aktívnych klientov za vedenie účtov. Týmto fond podľa Marošových slov stratil na príjmoch 230-tisíc eur. Z tejto sumy by mohli študentom rozdať 100 pôžičiek. Fond tiež podľa Maroša prišiel o ďalších 40-tisíc eur po tom, čo museli previesť disponibilné zdroje fondu z účtov komerčných bánk do Štátnej pokladnice. Riaditeľ Kučmáš ho doplnil, že ak nenájdu ďalšie zdroje, v budúcich rokoch môže suma určená študentom klesnúť ešte viac. 

Žiadosti o pôžičky môžu učitelia podávať podľa zákona do 30. septembra 2014 a študenti do 31. októbra 2014. Pôžičky do sumy 5 000 eur sú pre učiteľov bez ručiteľa, študenti dostávajú všetky pôžičky s povinnosťou mať ručiteľa. Detailné informácie o podmienkach poskytovania pôžičiek sú dostupné TU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies