Vysoké školy budú môcť akreditovať aj zahraničné komisie

NETKY.SK • 18 November 2016, 12:56 • 2 min
Vysoké školy budú môcť akreditovať aj zahraničné komisie

BRATISLAVA – Slovenské vysoké školy by sa v budúcnosti mohli nechať akreditovať aj medzinárodne akceptovanými akreditačnými orgánmi iných krajín.

slovakia

left justify in out

Slovenská Akreditačná komisia (AK) bude mať možnosť výsledok takejto akreditácie argumentmi spochybniť. Navrhuje to ministerstvo školstva v tézach Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania pre oblasť vysokého školstva, ktoré zverejnilo tento týždeň. Návrh téz teraz predkladá na odbornú diskusiu.

 

Pri slovenskej Akreditačnej komisii zároveň navrhuje rezort školstva inštitucionálnu reformu. „Akreditačná komisia bude konštituovaná ako inštitúcia, ktorej postavenie a rozhodovanie je nezávislé od vysokých škôl, vlády, ministerstva aj ďalších zainteresovaných strán,“ uvádza ministerstvo. AK by mala byť podľa dokumentu v budúcnosti aj medzinárodne aktívna a pri svojej činnosti sa bude riadiť medzinárodnými štandardmi a odporúčaniami, čo pravidelne bude posudzovať jej audit zo strany Európskej asociácie pre zabezpečovanie kvality vo vysokom školstve (ENQA).

 

Zmenou by podľa téz mala prejsť aj samotná akreditácia vysokých škôl. „Doterajšia akreditácia študijných programov bude nahradená akreditáciou v študijných odboroch, resp. inštitucionálnou akreditáciou, čo znamená podstatné zníženie administratívnej náročnosti akreditačného procesu a zvýšenie jeho transparentnosti pri uplatňovaní vopred stanovených podmienok a postupov,“ uvádza rezort školstva. Upustiť sa má aj od komplexnej akreditácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies