Výsledky Hegerovej vlády sa ukazujú. Od septembra dôjde k ďalšej valorizácii platov učiteľov a prvé základné školy začínajú podľa nového kurikula.

NETKY.SK • 5 September 2023, 08:00 • 2 min
Výsledky Hegerovej vlády sa ukazujú. Od septembra dôjde k ďalšej valorizácii platov učiteľov a prvé základné školy začínajú podľa nového kurikula.

Otvorenie školského roka 2023/2034 je sprevádzané vstupom do platnosti viacerých opatrení, ktoré boli pripravené a presadené vládou Eduarda Hegera. Platy učiteľov budú už druhýkrát v tomto roku valorizované, tentokrát o 12 %. Navyše prvých 39 základných škôl začína svojich prvákov učiť podľa nového kurikula základného vzdelávania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedol predseda strany Demokrati Eduard Heger,naša vláda rozhodla o tom, že skokovo zvýšime platy učiteľov a zamestnancov v školstve. Táto skupina zamestnancov verejnej správy totiž potrebovala pomôcť. V júni 2022 sme vyplatili jednorazové odmeny vo výške 500 eur a pripravili valorizačný mechanizmus. Od januára tohto roka stúpli platy učiteľov a zamestnancov v školstve o 10 % a teraz, od septembra, o ďalších 12%. Celkový nárast platov v sektore pri porovnaní júna v roku 2022 a septembra v tomto roku je až 21,2 %. Ide o historicky najvyššiu valorizáciu, ktorá prinesie aj stovky eur navyše. V prípade začínajúcich pedagógov je to zhruba o 250 eur viac. Dôjde tiež k výraznému nárastu platov učiteliek materských škôl či nepedagogických zamestnancov a ďalších zamestnancov vo verejnom záujme.
 
V súvislosti so zavádzaním kurikulárnej a učebnicovej reformy, ktorá je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti, vláda Eduarda Hegera predstavila plán na vytvorenie 40 centier podpory pre pedagógov na regionálnej úrovni. K septembru tohto roka funguje už 32 z nich.
 
Učiteľkám a učiteľom pomáhame nielen finančne. Tímy zložené z inšpiratívnych učiteľov, riaditeľov škôl a odborníkov im pomôžu priamo v školách v procese prechodu na nové učivo. Prostredníctvom mentoringu, poradenstva a konzultačných činností ich budú motivovať a zdokonaľovať v aplikácii inovatívnych metód výučby. Vo výsledku získame učiteľov pre 21. storočie. Verím, že mnohí z nich sa stanú pedagogickými lídrami vo svojich regiónoch,“ skonštatoval Heger.
 
Ako dodal, „Expertný tím vybral pilotnú skupinu škôl, ktoré budú medzi prvými zavádzať nový Štátny vzdelávací program. Po novom sa od septembra tohto roku začína učiť v 39 základných školách, ktoré reprezentujú celú slovenskú spoločnosť a regióny. Vzdelávací systém konečne začína pripravovať naše deti na budúcnosť inak. Namiesto memorovania bude cibriť kreatívne myslenie, overovanie si faktov, pričom dôraz bude klásť na porozumenie súvislostiam. Verím, že vďaka týmto zmenám začnú žiaci dosahovať lepšie výsledky v medzinárodných porovnaniach.

Strana Demokrati vedená Eduardom Hegerom je pripravená pokračovať v implementácií schválených reforiem, a tiež v prijímaní nových opatrení. “Náš volebný program pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v oblasti školstva obsahuje napríklad cieľ zvýšiť výdavky na vzdelávanie do roku 2030 o 1 % HDP. Objem zdrojov štátneho rozpočtu na školstvo, vedu a výskum plánuje vynakladať tak, aby sa Slovensko približovalo priemeru členských štátov OECD.” To sa týka aj platov učiteľov, pričom strana má pripravené aj ďalšie opatrenia na zatraktívnenie učiteľského povolania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies