Výskumníci nemajú prístup do vedeckých databáz, rezort problém rieši

NETKY.SK • 11 Január 2017, 11:08 • 2 min
Výskumníci nemajú prístup do vedeckých databáz, rezort problém rieši

BRATISLAVA – Slovenskí vedci nemôžu od začiatku tohto roka využívať vedecké databázy ako Science Direct, Scopus, Reaxys a Knovel. Informovala o tom Slovenská technická univerzita v Bratislave na svojej webovej stránke. Dôvodom je, že ministerstvo školstva zatiaľ nepodpísalo dohodu o prístupe do databáz.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra školstva Petra Plavčana už rezort tento problém rieši. "V najbližších dňoch problém bude vyriešený, zaplatíme to z prostriedkov štátneho rozpočtu z ministerstva školstva," uviedol dnes pred rokovaním vlády Plavčan. Prostriedky by mali byť uhradené v priebehu niekoľkých dní. Situáciu podľa Plavčana ministerstvo nepodcenilo a problém sa riešil aj v druhom polroku 2016.

 

Rezort školstva informoval, že zabezpečovaním prístupov k elektronickým informačným zdrojom pre akademickú komunitu na Slovensku je poverená priamo riadená organizácia ministerstva školstva Centrum vedecko-technických informácií SR. Prístupy do vedeckých databáz sú na Slovensku už dlhodobo realizované prostredníctvom finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ, a to v celkovej výške niekoľko miliónov eur ročne. V roku 2016 ešte nebolo začaté riešenie nových národných projektov v rámci Operačného programu Výskum a inovácie, a to z dôvodu, že sa riešili technicko-administratívne záležitosti s Európskou komisiou.

 

Minister upozornil, že problém s vypnutými databázami je širší. Projekt, ktorý by zabezpečil financovanie prístupu, mohol byť teoreticky schválený už v minulom roku. "Len 50 percent prístupov z týchto databáz je z Bratislavského kraja. To znamená, že je to úplne rovnaký problém pri viacerých iných projektoch, kedy má Bratislava špecifické postavenie pri čerpaní eurofondov," priblížil Plavčan.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies