Výpovede v štátnych nemocniciach doteraz stiahlo 459 sestier

NETKY.SK • 30 December 2015, 15:15 • 2 min
Výpovede v štátnych nemocniciach doteraz stiahlo 459 sestier

BRATISLAVA - Stiahnuť výpoveď v štátnych nemocniciach sa od pondelka (28.12.) rozhodlo ďalších 65 sestier a pôrodných asistentiek.

slovakia

left justify in out

Celkové číslo tak narástlo na 459. O možnosti vziať výpoveď späť sa informujú ďalšie. Pracovný pomer chce stále ukončiť 806 sestier. V nemocniciach začalo pracovať 121 nových posíl. TASR o tom informovala Zuzana Čižmáriková, riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

 

Hromadné výpovede doteraz podali sestry v desiatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Trstenej. Pod rezort patrí z vymenovaných nemocníc sedem. Tie v Bojniciach, Dolnom Kubíne a Trstenej nie, preto v nich štatistiku nevedie.

V Poprade sestry stiahli všetkých 124 výpovedí. Naopak, zo 65 sestier v univerzitnej košickej nemocnici tak neurobila žiadna. V Trnave chce pracovný pomer momentálne ukončiť 75 sestier, Žiline 187, Prešove 333, Trenčíne 87 a Martine 59. Stiahnuť výpoveď sa v Trnave rozhodlo 38 sestier, v Žiline 29, Prešove 62, Trenčíne 101 a Martine 105. Najviac posíl prijala prešovská (68) a trenčianska nemocnica (20).

 

"Opätovne apelujeme na zástupkyne sestier, aby prestali so zastrašovaním verejnosti a zavádzajúcou kampaňou. Chápeme, že predstaviteľky sestier sú nervózne, keďže svoje kolegyne dotlačili do výpovedí len na základe vykonštruovaných dezinformácií, pričom samy svoje miesta podaním výpovedí či vzdaním sa funkcie neohrozili," povedala Čižmáriková.

 

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies