Výpoveď pre Bielu vranu Lapinovú uznal súd za neplatnú

NETKY.SK • 1 Február 2015, 14:09 • 2 min
Výpoveď pre Bielu vranu Lapinovú uznal súd za neplatnú

BRATISLAVA - Výpoveď, ktorú dostala bývalá kontrolórka Ľubica Lapinová od Národného lesníckeho centra, uznal Okresný súd vo Zvolene za neplatnú. Súd tak rozhodol v piatok 30. januára, rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovali z organizácie VIA IURIS. Lapinová ako kontrolórka v lesníckom centre v minulosti odhalila závažné porušenie zákona o verejnom obstarávaní za viac ako pol milióna eur. Počas kontroly sa riaditeľom stal šéf výberovej komisie kontrolovaného obstarávania. Po tom, ako odmietla jeho žiadosť o úpravu výsledkov kontroly, dostala výpoveď. Vlani získala ocenenie Biela vrana. Udeľuje sa ľuďom, ktorí konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria či zažiť odsúdenie. “Rozhodnutie súdu je významné z viacerých dôvodov. Potvrdilo, že výpoveď, ktorú dostala pani Lapinová, bola nezákonná a bola dôsledkom neoprávnenej perzekúcie zo strany zamestnávateľa. Zároveň predstavuje aj dôležitú satisfakciu a povzbudenie, že zodpovedný, hoci nepohodlný výkon pracovných povinností, nie je možné potrestať vyhodením z práce,” konštatuje Eva Kováčechová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS, ktorá Ľubicu Lapinovú v konaní zastupuje.

 

Ľubica Lapinová pracovala ako kontrolórka v Národnom lesníckom centre vyše 30 rokov. V roku 2010 ju generálny riaditeľ poveril kontrolou zákazky za vyše pol milióna eur. Pri kontrole Lapinová zistila porušenie zákona súvisiace s výberom uchádzača. Počas kontroly sa však v lesníckom centre vymenilo vedenie a novým riaditeľom sa stal predseda výberovej komisie. Kontrolné zistenia boli bagatelizované, členovia výberovej komisie boli napokon potrestaní len formálne, predseda komisie vôbec, informuje o prípade VIA IURIS. Lapinová následne dostala príkaz skenovať zmluvy, a to aj na úkor výkonu kontrolnej činnosti. V januári 2012 dostala výpoveď pre nadbytočnosť, hoci na pozícii kontrolórky pracovala ako jediná. Národné lesnícke centrum ako štátna príspevková organizácia je pritom povinné zabezpečiť výkon vnútornej kontroly, pripomína ďalej VIA IURIS. Počas výpovednej doby na ňu podal zamestnávať viacero trestných oznámení, všetky vraj boli odmietnuté. Lapinová sa s podnetmi obrátila na viaceré kontrolné orgány vrátane Správy finančnej kontroly a Ministerstva pôdohospodárstva, ktoré tiež zistili porušenia súvisiace so spornou zákazkou, informujú ďalej z VIA IURIS. Lapinová trvala na tom, že výpoveď je neoprávnená a nezákonná. Počas konania jej síce riaditeľ Národného lesníckeho centra ponúkol návrat do pracovného pomeru, zásadne však odmietol jej návrat na pracovnú pozíciu kontrolórky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies