Vyplazený jazyk a poriadna rocková hudba: Viete ako vzniklo slávne logo Rolling Stones?

NETKY.SK • 4 Júl 2018, 16:42 • 2 min
Vyplazený jazyk a poriadna rocková hudba: Viete ako vzniklo slávne logo Rolling Stones?

BRATISLAVA - Rolling Stones už dnes bude mať koncert v susednej Českej republike. Snáď každému sa pri vyrieknutí ich mená vybaví aj nezabudnuteľné symboly. Tým prvým je frontman skupiny Mick Jagger, druhým je potom legendárne logo kapely s vyplazeným jazykom. Oba tieto symboly pritom majú spoločného viac, než si myslíte.

slovakia

left justify in out

História ikonického loga sa začala písať na začiatku 70. rokov. Skupina v tých časoch už bola zavedenou značkou. Ich druhý album, ktorý vo Veľkej Británii vyšiel pod menom The Rolling Stones No. 2 v roku 1965 dobyl tamojšie hudobné rebríčky a pod názvom The Rolling Stones NOW! skončilo piate v USA. V tom istom roku vydala kapela aj singel s jedným zo svojich najväčších hitov (I Can not Get No) Satisfaction.

 

"Stouni" sa rozišli so svojím prvým vydavateľstvom Decca Records a namiesto hľadania náhrady sa rozhodli založiť svoje vlastné. Novo založená spoločnosť Rolling Stones Records potrebovala aj svoje vlastné logo. Mick Jagger sa preto vydal na Kráľovskú akadémiu umení, kde sa stretol so študentom Johnom Pascha.

 

Jagger bol podľa Pascheho ovplyvnený vzhľadom indickej bohyne Kali s vyplázeným jazykom a chcel, aby logo nieslo indický motív uviedol denník New York Times. Vyplázenému jazyku sa ale celkom nebránil.

 

K tomu, aby sa osudové stretnutie nikdy nestalo a logo nevzniklo, pritom stačilo málo. Jagger totiž pôvodne oslovil priamo akadémiu. "V roku 1970 som bol v poslednom ročníku akadémie, keď niekto z kancelárie" Stounov "zavolal do školy a pýtal sa, či by im neodporučili niekoho zo študentov, ktorý by navrhol plagát pre ich európsku tour. Ja som bol tým šťastným študentom," opísal Pasche prvé stretnutie v rozhovore pre AM FM Magazín.

 

O rok neskôr sa potom s Jaggerom stretol znova. A práve vtedy ho spevák požiadal o dizajn slávneho loga, ktoré bolo pôvodne určené pre novú nahrávaciu spoločnosť. Ako Rolling Stones Records, tak ikonické ústa s jazykom si v tomto roku mali odbiť premiéru v podobe jedného z najslávnejších albumov rockovej histórie - Sticky Fingers.

 

Za svoju prácu mal navyše pôvodne dostať len 50 libier. Kapela ale bola s jeho prácou tak spokojná, že Paschemu nakoniec zaplatila ďalších 200 libier navyše.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies