Vypaľovanie trávy a inej zelene je nezákonné

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 15:33 • 2 min
Vypaľovanie trávy a inej zelene je nezákonné

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia pripomína verejnosti, že vypaľovanie trávy a inej zelene na poliach alebo v záhradách je nezákonné.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Maroš Stano, tieto aktivity prispievajú k poškodzovaniu životného prostredia a navyše ohrozujú ľudské životy. Zo v súčasnosti platného zákona o odpadoch vyplýva podľa ministerstva zákaz zneškodňovať, teda aj spaľovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov vrátane odpadu z cintorínov a z ďalšej zelene. Porušenie tohto zákona môže stáť občana pokutu do 166 eur, právnickú osobu až 16 596

"Vypaľovanie trávy nielen ničí životné prostredie a zabíja živočíchy, ale môže spôsobiť obrovské hospodárske škody a ohroziť ľudské životy. Poškodzuje povrchovú vrstvu pôdy, napomáha rozširovanie agresívnych druhov rastlín, ničí drobné živočíchy, čím prichádzajú o potravu vyššie zvieratá," povedal Stano. Každý rok sa podľa neho nájdu nezodpovední jednotlivci, ktorí zákaz vypaľovania nerešpektujú. Poškodzujú tým však životné prostredie a ohrozujú seba i okolie. "Práve preto aj ministerstvo životného prostredia pravidelne na tento problém upozorňuje. Ak sa niekto stane svedkom vypaľovania trávy a lesných porastov, teda ak niekto je svedkom porušenia zákona, mal by to nahlásiť na linku tiesňového volania 112, prípadne na políciu na číslo 158 alebo na mestskú políciu na číslo 159," povedal Stano. 

 

Zákonné spôsoby, ako sa zbaviť suchého biologického odpadu z porastov, sú podľa ministerstva kompostovanie v obecnom alebo súkromnom kompostovisku alebo zber biologického odpadu v na to určených veľkoobjemových kontajneroch. Obec je povinná takto vyzbieraný odpad spracovať. Ministerstvo zároveň pripomína, že plošné vypaľovanie trávy a porastov ohrozujúce životného prostredie zakazuje v slovenskej legislatíve viacero zákonov. "Okrem zákona o odpadoch je to aj zákon o ochrane prírody a krajiny, ako aj zákon o ochrane pred požiarmi," uviedol Stano. Na zakladanie ohňa v prírode ministerstvo odporúča využiť oficiálne ohniská a rešpektovať všetky predpisy, pravidlá a obmedzenia, ktoré pre danú lokalitu platia. V prípade, ak nezodpovední občania spôsobia požiar, hrozí im okrem pokuty aj trestné stíhanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies