Vydali zatykač na Carlesa Puigdemonta

NETKY.SK • 4 November 2017, 08:20 • 2 min
Vydali zatykač na Carlesa Puigdemonta

MADRID - Španielsky súd vydal medzinárodný zatykač na bývalého katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Bruseli, ako aj na ďalších štyroch ministrov jeho vlády. Politikov právny zástupca vyhlásil, že jeho klient bude bojovať proti vydaniu do Španielska.

slovakia

left justify in out

Belgická prokuratúra prezradila, že dostala zatykač a Puigdemonta budú zrejme vypočúvať v najbližších dňoch. Hovorca Eric Van Der Sijpt objasnil, že zatykač poputuje k sudcovi. "Nebudeme sa s tým ponáhľať," dodal.

Carles Puigdemont v piatok povedal, že v predčasných regionálnych voľbách v Katalánsku, ktoré vyhlásil španielsky premiér na 21. decembra, plánuje viesť volebnú kampaň z Belgicka.

Puigdemont aj členovia jeho vlády čelia obvineniam zo vzbury, podnecovania vzbury, sprenevery a ďalších prečinov, za ktoré im hrozí až 30 rokov väzenia. Týchto skutkov sa údajne dopustili okrem iného tým, že vypísali a zorganizovali referendum o samostatnosti Katalánska, a predovšetkým tým, že 27. októbra vyhlásili nezávislosť Katalánska od Španielska. Madrid vzápätí katalánskych predstaviteľov zbavil funkcií, pričom ich právomoci prebrala centrálna vláda.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies