Výbuch v metre v Minsku zabil najmenej 11 ľudí, zranil 100 ďalších

NETKY.SK • 12 Apríl 2011, 06:49 • 2 min
Výbuch v metre v Minsku zabil najmenej 11 ľudí, zranil 100 ďalších

Výbuch v metre v Minsku zabil najmenej 11 ľudí, zranil 100 ďalších

slovakia

left justify in out

img

Silný výbuch, ku ktorému došlo dnes podvečer v stanici metra v bieloruskom Minsku, zabil najmenej 11 ľudí, ďalších približne 100 osôb utrpelo zranenia. Informoval o tom podľa tlačovej agentúry Interfax bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
      Explózia nastala v prestupnej stanici Okťabrskaja v centre hlavného mesta o 17.55 h miestneho času (16.55 h SELČ). V tom čase bola zaplnená cestujúcimi. Zo stanice, kde sa križujú dve dráhy metra, sa následne valili na ulicu oblaky dymu.
      Záchranári z miesta odvážali na nosidlách ťažko zranených ľudí, jednému z nich chýbali nohy.
      Bezprostredne nebolo jasné, či išlo o teroristický útok alebo nehodu.
      Niekoľko svedkov pre tlačovú agentúru Associated Press uviedlo, že k explózii došlo, keď cestujúci vystupovali z vlakovej súpravy.
      Podľa jedného zo svedkov sa najmenej časť stropu stanice po výbuchu zrútila.
      Igor Tumaš (52) uviedol, že práve vystupoval z vlaku, keď nastal veľký záblesk a explózia. "Vrhol som sa na kolená a plazil som sa... telá boli napadané jedno na druhé," povedal. Keď uvidel muža, ktorý mal odtrhnutú nohu, ponáhľal sa mu pomôcť. "Potom som však zbadal, že je mŕtvy," povedal Tumaš a začal plakať.
      Stanica Okťabrskaja sa nachádza na rovnomennom námestí zhruba 100 metrov od sídla prezidenta Alexandra Lukašenka a budovy Paláca republiky.
      Politické napätie v Bielorusku narastá od decembra, keď došlo k tvrdému zásahu bezpečnostných zložiek proti veľkej demonštrácii. Opozícia vtedy protestovala proti sporným prezidentským voľbám, ktoré opätovne vyhral Alexander Lukašenko. Polícia zatkla viac ako 700 ľudí, vrátane siedmich prezidentských kandidátov.
      Autoritársky prezident Lukašenko stojí na čele krajiny od roku 1994.
      Okrem niekoľkých zrážok s políciou však v Bielorusku nedošlo za uplynulé roky k násilným konfliktom opozície s vládou.
      V júli 2008 v Minsku vybuchla bomba na koncerte, ktorý navštívil aj Lukašenko. Približne 50 ľudí vtedy utrpelo zranenia. Nie je známe, že by v prípade došlo k nejakým zatknutiam.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies