Výbor rozhodol, či Robert Fico vybavil kamarátke bezpečnostnú previerku

NETKY.SK • 3 November 2021, 16:04 • 2 min
Výbor rozhodol, či Robert Fico vybavil kamarátke bezpečnostnú previerku

BRATISLAVA - Podľa dnešného rozhodnutia Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) konal vo veci bezpečnostnej previerky priateľky lídra Smeru-SD zákonne.

slovakia

left justify in out

Z diskusie na stredajšom rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti NBÚ s predstaviteľmi úradu malo vyplynúť, že intervenciu zo strany Roberta Fica v prípade otvorenia previerky čakateľky na prokuratúre, nepotvrdili.

 

img

 

Zhodli sa na tom predseda výboru Martin Beluský (ĽSNS) i jeho členovia Milan Laurenčík (SaS) a Marián Saloň (Smer-SD). "Výbor jednohlasne konštatoval, že úrad postupoval v súlade so zákonom," podčiarkol Beluský. NBÚ podľa jeho slov pri otvorení bezpečnostnej previerky čakateľky konal ex offo na základe medializovaných informácií o majetku, ktorý mala užívať. Nemá pocit, že by mala potrebu zisťovať si otázky k bezpečnostnému pohovoru po otvorení jej previerky. Z medializovaných informácií by si ich podľa neho vedela sama vydedukovať. Doplnil, že jej previerku NBÚ ešte neuzavrel.

 

K téme: Robert Fico vybavil kamarátke bezpečnostnú previerku. Generálny prokurátor sa rozhodol konať!

 

Možný únik informácií v tejto veci podľa Beluského ďalej prešetrujú. S kolegami z výboru sa zhodol, že na základe časového harmonogramu nie je možný takýto únik k opozičnému lídrovi. V čase, keď mal Fico na poľovníckej chate podľa medializovaných videí hovoriť o previerke, úrad ešte nemal vypracované otázky k pohovoru s čakateľkou. Beluský má pocit, že informácie vo videách boli "trošku dezinterpretované", prípadne šlo o chválenie sa. Treba sa podľa neho pýtať Fica.

 

img

Laurenčík rovnako na základe časového sledu udalostí nepredpokladá, že zo strany Fica došlo na úrade k intervencii. Nemyslí si ani, že by sa Ficova priateľka potrebovala na otázky NBÚ špeciálne pripravovať. Saloň podotkol, že aj z úradného záznamu vyplynulo, že nik v tejto veci nekontaktoval človeka, ktorý mal otvorenie previerky Ficovej priateľky na starosti. Na otázku, či sa Fico na chate len chváli, odpovedal, že nevie. Saloňovi v tejto veci stačí uznesenie výboru, že NBÚ konal zákonne.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ - Robert Fico: "Tento štát je v prdeli. Ale totálnej."

 

Beluský dodal, že vo výbore sa pýtali aj na to, či NBÚ koná vo veci uniknutých videí. Ozrejmil, že úrad si vyžiadal od polície stanovisko, či boli videá utajovanou skutočnosťou. Keďže úrad ešte nemá stanovisko, podľa Beluského slov sa na to bude výbor pýtať i na ďalšom zasadnutí.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies