Výbor LIBE v europarlamente odobril návrh európskej smernice o poskytovaní zoznamov cestujúcich v leteckej doprave

NETKY.SK • 10 December 2015, 16:07 • 2 min
Výbor LIBE v europarlamente odobril návrh európskej smernice o poskytovaní zoznamov cestujúcich v leteckej doprave

BRUSEL - Európska únia urobila významný krok k zavedeniu európskej smernice o poskytovaní zoznamov cestujúcich v leteckej doprave (PNR EÚ).

slovakia

left justify in out

Posunom vpred je pozitívne rozhodnutie Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody (LIBE), ktorého členovia dnes podporili minulotýždňovú dohodu ministrov vnútra EÚ na rovnakú tému.

 

Návrh smernice o PNR EÚ je nastavený tak, aby sa podarilo účinne monitorovať osoby podozrivé z prípravy teroristických útokov, prípadne odhaliť páchateľov teroristických činov, účinnejšie ich vyšetrovať a stíhať.

 

Členovia výboru LIBE odobrili návrh z dielne Európskej komisie 38 hlasmi, 19 hlasov bolo proti a dvaja členovia sa zdržali hlasovania.

Dokument o smernici PNR EÚ bude predložený na hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu začiatkom roka 2016, pričom europoslanci zrejme zohľadnia pozitívne odporúčanie výboru LIBE.

 

Zámerom európskej smernice PNR EÚ je ukladanie dát pasažierov leteckej dopravy po dobu piatich rokov: meno a priezvisko, adresa, kontaktné údaje, identita sprevádzajúcej osoby, číslo kreditnej karty, dokonca aj údaje o gastronomických preferenciách cestujúcich.

 

K týmto údajom budú mať prístup inštitúcie špecializované na boj proti terorizmu a závažnej organizovanej trestnej činnosti. Zhromaždené dáta pre budú "viditeľné" len po dobu prvých šiestich mesiacov od ich zavedenia do systému. Počas zvyšného štyri a polročného obdobia budú zhromaždené dáta "anonymizované", čo znamená, že prístup k nim bude zablokovaný. Vyšetrujúce orgány by v závažných prípadoch mali mať možnosť odblokovať tieto údaje.

Systém PNR EÚ bol spočiatku nastavený len pre mimoeurópske lety, ministri vnútra členských krajín EÚ sa však dohodli aj na potrebe tohto systému na vnútroeurópskych letoch a tiež charterových letoch.

 

Vytvorenie čisto európskeho systému PNR je predmetom medziinštitucionálnych debát viac ako päť rokov. Po teroristických útokoch z 13. novembra v Paríži sa všetky inštitúcie EÚ zhodli v názore, že príslušná európska smernica sa stala nutnosťou.

 

Výbor LIBE v apríli 2013 zamietol podobu európskej smernice o PNR a odvtedy bol tento návrh zablokovaný neústupčivosťou europarlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies