Výber daní a odvodov v tomto roku bude o 0,3% HDP nižší, než sa čakalo

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 11:13 • 2 min
Výber daní a odvodov v tomto roku bude o 0,3% HDP nižší, než sa čakalo

Výber daní a odvodov v tomto roku bude o 0,3% HDP nižší, než sa čakalo - Slovensko Daňové príjmy sa v nasledujúcich rokoch napriek vyššiemu ekonomickému rastu nezvýšia. Ukázala to najnovšia prognóza daňových a odvodových príjmov verejnej správy SR na roky

slovakia

left justify in out

img

Daňové príjmy sa v nasledujúcich rokoch napriek vyššiemu ekonomickému rastu nezvýšia. Ukázala to najnovšia prognóza daňových a odvodových príjmov verejnej správy SR na roky 2012 až 2015 od Ministerstva financií (MF) SR. "Výsledok daňovej prognózy nás nepríjemne prekvapil a urobí nám to škrt cez rozpočet v tomto roku aj v budúcom," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Oproti poslednej prognóze z februára tohto roku by sa mali daňové a odvodové príjmy do roku 2015 znížiť každoročne o 0,2 až 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom na tento rok sa aktuálne počíta s nižším výberom o 0,3 % HDP, čo predstavuje 222 miliónov eur. Kalkulácie však nezahŕňajú zmeny legislatívy v rámci konsolidačného balíčka vlády SR.

Najnovšia prognóza znížila predpokladaný výber daní a odvodov oproti schválenému rozpočtu na tento rok o 246 miliónov eur. Na budúci rok sa predpokladá výpadok 320 miliónov eur.

Rast ekonomiky Slovenska sa výraznejšie neodrazí na raste daňových príjmov v nasledujúcich rokoch, nakoľko je ťahaný najmä exportom. Jeho vplyv na daňové základne bude len mierny, a to približne 0,1 % HDP. Naopak, negatívny príspevok k najnovšej prognóze mali aktualizácia plnenia daní v tomto roku, stagnujúci výnos spotrebnej dane z minerálnych olejov a najmä neistý vývoj dane z pridanej hodnoty (DPH).

"Najdôležitejším faktorom výpadku je prepad v prognóze dane z pridanej hodnoty. Predstavuje mínus 208 miliónov eur v roku 2012 a až 257 miliónov eur v roku 2013," konštatoval Kažimír. Na DPH sa vybralo menej najmä pre nesúlad rastu výberu tejto dane s rastom ekonomiky Slovenska a takisto v dôsledku neštandardných operácií s nadmernými odpočtami DPH, ktorá sa udiali na Finančnej správe (FS) SR. Malo ku ním dôjsť na prelome rokov 2011 a 2012, čiže aj v období, keď mala FS problém s informačným systémom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies