Všetkých horolezcov z táborov vysoko na Evereste už previezli do bezpečia

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 11:12 • 2 min
Všetkých horolezcov z táborov vysoko na Evereste už previezli do bezpečia

NAÍ DILLÍ - Všetci horolezci, ktorí po sobotňajšom ničivom zemetrasení a lavínach uviazli v táboroch vysoko na himalájskej hore Mount Everest, už vrtuľníky odviezli do bezpečia. Informovali o tom dnes horolezci zo základného tábora.

slovakia

left justify in out

Tri vrtuľníky využili v pondelok jasné počasie a celý deň prevážali horolezcov z tábora 1, nad neschodnými ľadopádmi Khumbu. Ostatní zostúpili späť z tábora 2, aby ich mohli letecky prepraviť do bezpečia.

 

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 v sobotu 25. apríla vyvolalo lavínu, ktorá zničila približne polovicu stanov v základnom tábore na najvyššej hore sveta Mount Everest v Himalájach a zabila 17-22 horolezcov. Tieto údaje poskytnuté rôznymi zdrojmi sa líšia, upozorňuje agentúra Reuters.

 

Kanaďan Nick Cienski uviedol, že mnoho stanových táborov vracajúcich sa horolezcov zmietla spomínaná lavína. Tá podľa odhadov nabrala rýchlosť až 300 kilometrov za hodinu a "vyhladila" v základnom tábore celý pás územia. Odhadzovala vybavenie, ľudí a stany do diaľky stoviek metrov.

 

"Mnohí títo ľudia nemajú tábory, stany, nič - všetko je porozhadzované po ľadovci," povedal Cienski vo

videoodkaze, nahratom v pondelok a zverejnenom na jeho účte na Facebooku.

 

"Majú len to, s čím nastúpili do helikoptéry, čo obsahuje ich batoh," dodal Cienski.

 

Na Evereste vysokom 8850 metrov sa v čase zemetrasenia nachádzalo približne 350 zahraničných horolezcov a dvojnásobný počet miestnych sprievodcov-šerpov. Išlo o najhoršiu katastrofu, aká kedy postihla najvyšší štít sveta.

 

 

Dánsky horolezec Carsten Lillelund Pedersen informoval, že jeho skupina v sobotu práve schádzala z tábora 2, ktorý je v nadmorskej výške 6400 metrov, keď ich zastihla snehová búrka so slabou viditeľnosťou a museli sa vrátiť. Nakoniec sa Dánovi podarilo do tábora 1 dostať.

 

Tri vrtuľníky previezli v pondelok 170 horolezcov z tábora 1 do základného tábora. Kvôli vysokej nadmorskej výške a riedkemu vzduchu mohli stroje prevážať naraz iba dvoch horolezcov.

 

"Everest, nad základným táborom, je teraz prázdny," napísal Pedersen na Facebooku.

 

Keďže veľká časť základného tábora je zničená a mnohí šerpovia sa vracajú domov za svojimi rodinami a skontrolovať, či sú ich domovy bezpečné, niektoré expedície boli nútené zrušiť svoje pokusy vyliezť tento rok na Everest.

 

Niektorí horolezci, napríklad Cienski, plánovali dosiahnuť svetový rekord zvládnutím šiestich osemtisícových štítov za tento rok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies