Boris Kollár a Sme rodina vyzvali premiéra, aby stopol zonáciu

NETKY.SK • 24 August 2023, 09:45 • 2 min
Boris Kollár a Sme rodina vyzvali premiéra, aby stopol zonáciu

Bratislava- Návrh má podľa členov politickej strany negatívne dôsledky nielen na majiteľov pozemkov, ale i bežných ľudí.

slovakia

left justify in out

Zonácia národných parkov vyvoláva naďalej veľa otáznikov. Zonáciou týchto oblastí by kompetentní chceli zabezpečiť ochranu i socioekonomický rozvoj územia. Pri správnej zonácii národných parkov by sa podľa rezortu životného prostredia mala podporiť vodozádržná funkcia lesa a tiež zamedziť vzniku lesných požiarov. Nie každý však súhlasí s tým, aby pozemky v národných parkoch prešli pod jednotnú správu. 

 

Predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár vyzval premiéra Ľudovíta Ódora, aby na vláde neprijali zonáciu národných parkov (NP) Veľká Fatra, Poloniny a Slovenský kras. Návrh označil za nezmysel a poukázal na dôsledky zmien. Vrátiť návrh na dopracovanie podľa jeho slov žiadajú aj 33 primátori a starostovia dotknutých obcí a miest.

 

 

"Prírodu treba chrániť. Sme za to. Ale nemôžeme likvidovať ľudí, ktorí tam žijú po generácie. Chcem vyzvať premiéra Ódora, aby to prehodnotili, zastavili toto šialenstvo a dali to prepracovať," uviedol Kollár. Tvrdí, že návrh je namierený proti ľuďom a má negatívne dôsledky nielen na majiteľov pozemkov, ale aj na bežných ľudí. Zároveň podľa neho zmeny spôsobia výpadky v rozpočtoch samospráv. Odmieta, aby si občania platili za návštevu NP a aby chovatelia nemohli na vlastných pozemkoch pásť dobytok.

Predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina) dodal, že reforma národných parkov je príkladom toho, ako reformy nerobiť. Tvrdí, že starostovia a primátori dotknutých území sa nezúčastňovali na procese zmien zonácií troch spomínaných NP. Rovnako sa podľa neho porušuje Ústava SR garantujúca práva vlastníkov pozemkov.

 

 

Demokrati v reakcii na výzvu zastavenia zonácie NP upozornili, že jej zastavenie by znamenalo okamžitý koniec predbežnej ochrany a nástup komerčnej ťažby dreva. "Sme rodina nejde o regióny, avšak o záujmy konkrétnych firiem benefitujúcich z drancovania slovenskej prírody," vyhlásil expert strany Demokrati pre životné prostredie a bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. Prítomnosť národných parkov je podľa strany zdrojom rozvoja regiónu vo všetkých okolitých štátoch a takisto bude aj na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies