Vraha "Amerického ostreľovača" odsúdili na doživotie

NETKY.SK • 25 Február 2015, 09:20 • 2 min
Vraha "Amerického ostreľovača" odsúdili na doživotie

STEPHENVILLE - Muža, ktorý zavraždil elitného amerického ostreľovača Chrisa Kyla, odsúdili na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Súdna porota v texaskom meste Stephenville po vyše dvojhodinovom rozhodovaní uznala v utorok 27-ročného Eddieho Raya Routha vinným z dvojnásobnej vraždy.

 

Routh, bývalý príslušník americkej námornej pechoty, zastrelil Kyla a jeho kamaráta Chada Littlefielda, tiež vojenského veterána, pričom na oboch mužov vystrelil minimálne 12-krát. K vražde došlo vo februári 2013 na strelnici v štáte Texas.

 

Chris Kyle sa pokúšal pomáhať bývalým vojakom, ktorí po skončení služby trpeli postraumatickou stresovou poruchou. To bol aj prípad Routha a Littlefielda, ktorých za týmto účelom zobral na texaskú strelnicu.

 

Obhajoba sa snažila presvedčiť súd, že Routh trpí paranoidnou schizofréniou a mali by ho vyhlásiť za nevinného z dôvodu duševnej poruchy. Poukazovala pritom na jeho opakovanú hospitalizáciu v psychiatrických liečebniach. V čase útoku údajne zažíval psychotickú epizódu a domnieval sa, že ho chcú jeho budúce obete pripraviť o život.

Porotcovia sa však napokon stotožnili s názorom žalobcov, ktorí žiadali doživotie bez možnosti predčasného prepustenia. Tvrdili, že Routh vraždil úmyselne, pričom na oboch mužov chladnokrvne zaútočil odzadu.

 

"Toto nie je duševná porucha. Je to bezcitný, plánovaný, hrdelný zločin," vyhlásila v záverečnej reči žalobkyňa Jane Starnesová.

 

Príslušník elitnej americkej jednotky SEAL Chris Kyle absolvoval štyri vojenské misie v Iraku a za svoje bojové zásluhy dostal početné vyznamenania a ocenenia. So 160 potvrdenými smrteľnými zásahmi sa stal najefektívnejším ostreľovačom v histórii USA. Routh ho zastrelil vo veku nedožitých 39 rokov. V domovskom štáte Texas je Chris Kyle oslavovaný ako hrdina.

 

Po odchode do výslužby v roku 2009 Kyle napísal životopisnú knihu American Sniper (Americký ostreľovač), ktorá sa stala bestsellerom a na jej základe vznikol aj rovnomenný film, uvedený do kín vlani v decembri.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies