Viac ako tri tisícky ľudí uviazli na výletnej lodi. Pre podozrenie na choleru nemôže zakotviť

NETKY.SK • 26 Február 2024, 08:56 • 2 min
Viac ako tri tisícky ľudí uviazli na výletnej lodi. Pre podozrenie na choleru nemôže zakotviť

MAURÍCIUS - Pre podozrenie, že pri časti pasažierov prepukla cholera, nechcú úrady na Mauríciu nechať zakotviť výletnú loď Norwegian Dawn s viac ako tromi tisícami ľudí na palube. Už predtým ju odmietol tiež ostrov Réunion. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej sa teraz čaká na výsledky zdravotných testov.

slovakia

left justify in out

Úrady malej ostrovnej krajiny v Indickom oceáne uviedli, že najmenej 14 cestujúcich a jeden člen posádky trpí hnačkami a vracaním. Ide o typické príznaky cholery. Títo ľudia sa teraz izolujú na izbách a musia čakať na výsledky testov. Tie by mali byť známe v utorok (27. 2.)

Spolu s nimi na mori musí trpezlivosť prejaviť zhruba tisíc členov posádky a 2 200 pasažierov. Veľká časť z nich sa v nedeľu (25. 2.) mala vydať domov. Na palube lode ich na Mauríciu malo vystriedať vyše 2 200 nových cestujúcich.

Americká firma Norwegian Cruise Line, ktorá loď prevádzkuje, uviedla, že sa pri malom počte pasažierov počas dvanásťdňovej plavby z Južnej Afriky objavili mierne príznaky žalúdočných ťažkostí. Vylodenie je podľa nej zatiaľ odložené na utorok. Na palube sa sprísnili hygienické opatrenia.

 

Cholera v južnej Afrike

Krajiny v južnej Afrike sa už niekoľko mesiacov stretávajú s jednou z najhorších epidémií cholery za posledné roky. Do polovice januára odtiaľ bolo hlásených približne 200-tisíc prípadov ochorenia a viac ako tritisíc úmrtí. Zárodky cholery sa šíria predovšetkým potravinami a vodnými zdrojmi znečistenými ľudskými výkalmi. Po krátkom inkubačnom čase sa u nakazeného objaví hnačka a vracanie. Tie môžu viesť k dehydratácii a v prípade neliečenia aj k smrti.

Ak je však zabezpečená včasná lekárska starostlivosť, je cholera pomerne ľahko liečiteľná. Choroby možno čeliť napríklad podávaním roztoku neznečistenej vody, cukru a soli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / DPA, Foto: The Boston Globe / Scott Eisen
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies