Zoologická záhrada v Bratislave si podujatím pripomenie Svetový deň šimpanzov

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 18:00 • 2 min
Zoologická záhrada v Bratislave si podujatím pripomenie Svetový deň šimpanzov

BRATISLAVA - Zoologická záhrada v Bratislave si pripomenie Svetový deň šimpanzov (14. 7.). Cieľom je zvýšiť povedomie o ich živote vo voľnej prírode či v ľudskej starostlivosti, ako aj o hrozbách, ktorým čelia. Pri tejto príležitosti pripravuje na sobotu (15. 7.) program.

slovakia

left justify in out

Podujatie bude situované za pavilónom primátov a na detskom ihrisku pri plameniakoch. "V susedstve šimpanzov si malí i veľkí budú môcť na vlastnej koži vyskúšať, aké to je chodiť ako šimpanz či používať nástroje šimpanzím spôsobom," približuje zoo. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne, vzdelávací ostrov, hry či exkurzie o primátoch.

 

V súčasnosti žije mnoho šimpanzov v ľudskej starostlivosti, najmä v zoologických záhradách. Keďže sa v minulosti využívali v medicínskom výskume a cirkusoch, veľa z nich má za sebou podľa zoo nepríjemné životné skúsenosti. Výskum zameraný na život a správanie šimpanzov, napríklad v prostredí zoo, je preto dôležitý. Cieľom je vzdelávať verejnosť, ako aj zvýšiť tlak na legislatívne opatrenia, ktoré ukončia podporu zariadení s nevhodnými podmienkami.

Jednou z prvých, ktorá pozorovaním zaznamenala jedinečné vlastnosti a správanie šimpanzov, bola doktorka Jane Goodallová. V roku 1960 počas svojho výskumného pobytu v Afrike zistila, že vyrábajú a používajú nástroje, majú zložitý komunikačný systém a sociálne štruktúry. Zároveň popísala, že sa dokážu správať jeden voči druhému nezištne a pomáhať druhým jedincom v skupine aj na úkor svojho blaha.

 

Šimpanzy učenlivé patria v súčasnosti medzi ohrozený druh. Pred 100 rokmi žilo odhadom jeden až dva milióny šimpanzov v 25 krajinách Afriky. V súčasnosti je na africkom kontinente odhadom 350.000 voľne žijúcich šimpanzov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: DEED
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies