AKTUALIZOVANÉ: Angela Merkelová absolvovala svoju poslednú oficiálnu návštevu. S prezidentom Zelenskym sa nezhodli v jednej veci!

NETKY.SK • 22 August 2021, 16:28 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Angela Merkelová absolvovala svoju poslednú oficiálnu návštevu. S prezidentom Zelenskym sa nezhodli v jednej veci!

KYJEV - Kyjev vníma plynovod Nord Stream 2, ktorý bude dodávať ruský zemný plyn do Európy ako "nebezpečnú geopolitickú zbraň". V nedeľu to o takmer dokončenom projekte vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas poslednej návštevy Angely Merkelovej na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 22. augusta 17:47

 

Plynovod Nord Stream 2 pripraví Ukrajinu o milióny dolárov. Dielo za 12 miliárd dolárov (10,28 miliardy eur) vedie po dne Baltického mora do Nemecka. Plynovod však obchádza Ukrajinu, čím krajinu pripraví o základné príjmy z tranzitu plynu.

 

img

 

"My sa pozeráme na tento projekt výlučne z hľadiska bezpečnosti a pokladáme ho za nebezpečnú geopolitickú zbraň Kremľa," povedal Zelenskyj.

 

Dodal, že hlavné riziká po dokončení plynovodu bude "znášať Ukrajina", ale že plynovod bude tiež nebezpečný "pre celú Európu". Plynovod bude podľa prezidenta "hrať do karát iba Ruskej federácie".

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Nemecko darovalo Ukrajine 1,5 milióna vakcín. Merkelová bude so Zelenským riešiť dve kľúčové otázky!

 

Kľúčové je predĺžiť zmluvu

Merkelová povedala, že Berlín sa zhoduje s Washingtonom na tom, že "plyn nesmie byť zneužitý ako geopolitická zbraň".

 

"Závisí to hlavne od toho, či bude predĺžená zmluva na tranzit ruského plynu cez Ukrajinu – čím skôr sa tak stane, tým lepšie," uviedla. Poukazovala tým na vypršanie zmluvy medzi Moskvou s Kyjevom v roku 2024.

 

img

 

Nemecká kancelárka, ktorá sa stretla so Zelenským dva dni po návšteve Kremľa, uviedla, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom diskutovala o predĺžení tejto zmluvy aj po roku 2024.

 

"Cítime za to osobitnú zodpovednosť a chápeme veľké obavy, ktoré vyjadril prezident Zelenskyj," vysvetlila. "Berieme ich veľmi vážne," zdôraznila.

 

Mohlo by vás zaujímať: Merkelová sa lúči s politickou kariérou. Svojmu nástupcovi vyjadrila obrovskú dôveru

 

Nič konkrétne nepadlo

Zelenskyj v reakcii na debatu o predĺžení zmluvy poznamenal, že zatiaľ počul iba "veľmi všeobecné veci"Výstavba plynovodu viedla k napätiu medzi Nemeckom a Spojenými štátmi. Washington však nakoniec zrušil sankcie proti staviteľovi, ktorý je pod kontrolou Ruska.

 

Merkelová dodala, že nemecko-americká dohoda stanovuje "sankcie" v prípade, že sa zemný plyn "zneužije ako zbraň"Upozornila, že tieto podmienky sú "záväzné aj pre budúce nemecké vlády", keďže ona sa chystá odísť z úradu kancelárky budúci mesiac, po 16 rokoch pri moci.

 

img

 

Merkelová je kľúčovým spojencom Ukrajiny od roku 2014, keď Moskva anektovala ukrajinský Krymský polostrov a proruskí separatisti sa odtrhli od východu štátu.

 

Nemecká líderka však spôsobila frustráciu ukrajinským predstaviteľom, pretože sa postavila proti posielaniu zbraní Kyjevu a presadzovala dokončenie plynovodu Nord Stream 2.

 

Prečítajte si viac: O čom hovorili Putin a Merkelová počas rozlúčkovej návštevy nemeckej kancelárky 

 

Prímerie na Donbase 

V závere brífingu sa Zelenskyj poďakoval Berlínu za poskytnutie 1,5 milióna dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Nemecko označil "za jedného z našich kľúčových spojencov v Európe".

Nemeckej strane tiež poďakoval za podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, procesu mierového urovnania konfliktu v Donbase a neuznanie pokusu Ruska o anexiu Krymu.

 

"Je dôležité, aby Ukrajina, Nemecko a Francúzsko mali v rámci normandského formátu konsolidované stanoviská k mierovému plánu," povedal Zelenskyj na margo konfliktu na východe Ukrajiny.

 

Kyjev sa podľa neho snaží dosiahnuť trvalé a udržateľné prímerie, výmenu zadržaných osôb, otvorenie kontrolných stanovíšť z dočasne okupovaných území a dlho očakávaný prístup predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža na dočasne okupované územia.

 

Merkelová vyzdvihla potrebu zorganizovať vrcholnú schôdzku normandskej štvorky. Podľa nej tomu však bránia "nevyriešené problémy"

 

Nemecko odmieta porušovanie práva

Zelenskyj vyjadril tiež nádej, že po počiatočnom odmietnutí nemecká vláda vyhovie žiadosti Kyjeva o dodávke zbraní pre svoju armádu.

 

Cení si podporu v rámci cvičení zo strany NATO, EÚ i Nemecka. "Potrebujeme však podstatné, veľmi podstatné veci. A vieme, akými smermi by nás Nemecko mohlo podporiť. A stále s tým skutočne počítame," zdôraznil ukrajinský prezident.

 

Nemecká kancelárka poprela špekulácie, že jej neúčasť na pondelňajšom ustanovujúcom summite Krymskej platformy má "potešiť" Rusko. Zopakovala, že anexiu Krymu považuje Nemecko za porušenie medzinárodného práva a na tomto postoji sa nič nezmenilo.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies